Vrah Slováka zostáva na úteku

Afganský vojak, ktorý zabil slovenského vojenského inštruktora, je stále na slobode. Miestna armáda a medzinárodné sily po ňom dosiaľ neúspešne pátrajú.

17.07.2013 08:15
afganistan, vojaci Foto: ,
Afganskí vojaci cvičiaci v Kandahári. Jeden, čo je na úteku, v tomto meste zastrelil slovenského vojaka a ďalších zranil.
debata (3)

„Vojaci zo základne v Kandahári dostali jeho fotografie, aby skúsili nájsť Lambara Lajdara,“ napísal portál British Forces News.

Ak sa dá veriť Talibanu, že sa už pridal k povstalcom, tak ho ľahko nenájdu. Je možné, že mal dostatočný časový náskok, aby sa pripojil k radikálom. Z prísne stráženej väznice utiekol s vojenským dozorcom v nedeľu, tamojšie úrady informovali o prípade v pondelok. Afganistan verí, že chytí zradcu v uniforme, ktorý spustil streľbu zo strážnej veže.

„Veľvyslanec Wahab Arian potvrdil, že afganská vláda venuje vyšetreniu tejto záležitosti maximálnu pozornosť a že podnikne všetky kroky, aby navrátila útočníka do rúk spravodlivosti. Je si vedomá, že takéto udalosti škodia tradične dobrým a priateľským vzťahom medzi oboma krajinami,“ uviedlo v pondelok podvečer slovenské ministerstvo zahraničných vecí po telefonáte štátneho tajomníka Petra Buriana s afganským ambasádorom so sídlom v Prahe. Slovenský predstaviteľ vyjadril vážne znepokojenie nad útekom zadržaného vojaka.

Zároveň sa vyšetruje, či Lajdar mal viac ako jedného komplica. Dozorca, ktorý mu pomohol dostať sa spoza mreží, mu vybavil falošné papiere s tvrdením, že je chorý a potrebuje zájsť do vojenskej nemocnice.

Útek Lajdara zasadil najnovší úder západným snahám vo výcviku afganskej armády a polície pred budúcoročným úplným stiahnutím bojových jednotiek z krajiny, upozornil britský denník The Guardian. Stalo sa totiž po prvý raz, čo sa páchateľovi útoku tohto typu podarilo ujsť spoza mreží.

V minulom roku zradcovia v radoch afganskej armády a polície zavraždili 46 príslušníkov medzinárodných síl a ďalších 62 zranili. Od roku 2007 takto zahynulo viac ako 100 spojeneckých vojakov, z čoho vyplýva, že vlaňajšia bilancia bola najsmutnejšia. Tento rok je menej tragický – počet obetí neprekročil dvojciferné číslo. „Podobné prípady podkopávajú snahu NATO bojovať plece pri pleci s Afgancami proti Talibanu,“ poznamenala stanica BBC.

O tom, aké boli tragické vlaňajšie štatistiky, napovedajú údaje, ktoré pripomína portál The Long War Journal: „V roku 2012 znamenalo 62 zabitých 15 percent celkových strát koaličných síl. Rok predtým to bolo šesť percent, v roku 2010 dve percentá.“ Útoky zradcov postupne narastali, pretože v roku 2008 bol spomínaný takýto podiel mŕtvych medzi zahraničnými vojakmi menší ako jedno percento.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba