Taliansky minister vnútra Alfano ostáva vo vláde

Taliansky minister vnútra Angelino Alfano vďaka podpore koaličných strán ustál v Senáte hlasovanie o nedôvere, bezprostredná hrozba rozpadu vlády sa pominula.

19.07.2013 16:14
Angelinio Alfano, Enrico Letta Foto: ,
Taliansky premiér Enrico Letta (vpravo) v spoločnosti ministra vnútra Angelina Alfana počas hlasovania Senátu.
debata

Opozícia chcela Alfana, vicepremiéra a tajomníka Berlusconiho strany Ľud slobody (PDL), potrestať odvolaním pre škandál s deportáciou rodiny kazašského disidenta. Alfana však podporil premiér Enrico Letta a neskôr aj koaliční zákonodarcovia.

Almu Šalabajevovú a jej šesťročnú dcéru vydalo Taliansko do Kazachstanu začiatkom júna. Šalabajevová je manželkou Muchtara Abljazova, kazašského exministra energetiky a veľkého politického soka prezidenta Nursultana Nazarbajeva, ktorý utiekol z krajiny. Vo vlasti ju stíhajú pre podvod – je údajne podozrivá, že podplatila kazašských pasových úradníkov, aby sa dostala do zahraničia.

Uponáhľané vydanie, ktoré sprevádzal veľmi neobvyklý policajný postup, odsúdili mimovládne organizácie, niektorí talianski politici a Abljazov. Podľa nich mohlo ísť o cielený ústupok Kazachstanu, ktorý je kritizovaný za porušovanie ľudských práv. Pri policajnej operácii zasahovalo v dome Šalabajevovej 50 policajtov, žena si potom sťažovala na to, že s ňou nekomunikovali a bez vysvetlenia ju zadržali aj s malým dieťaťom; deportovaná bola o dva dni neskôr.

Opozícia za údajne zbabranú akciu vinila Alfana a tlak na jeho rezignáciu vychádzal aj z radov vládnej Demokratickej strany (PD). V prípade odvolania ministra by vláde hrozil rozpad, pretože Alfano je prominentným členom pravicovej PDL a chránencom expremiéra Berlusconiho. Koaliční senátori však nakoniec hlasovali jednotne.

Krehkú vládu premiéra Lettu čaká čoskoro ešte jedna ťažká skúška: koncom júla padne konečný verdikt v prípade Silvia Berlusconiho obžalovaného z daňových únikov. Pokiaľ bude politik právoplatne odsúdený, kabinetom to silne otrasie, pretože mediálny magnát je kľúčovou postavou v tábore jedného z hlavných koaličných partnerov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Talianska vláda #Angelino Alfano #hlasovanie o nedôvere