Pri nových potýčkach v Egypte prišli o život traja ľudia

Tri ženy, vrátane 17-ročného dievčaťa, prišli v piatok o život pri najnovších potýčkach medzi stúpencami a odporcami zosadeného prezidenta Muhammada Mursího.

20.07.2013 10:36
Egypt, protest, Mursí Foto: ,
Člen Moslimského bratstva a stúpenec zvrhnutého prezidenta Mursího sa opiera o plot z ostnatého drôtu na predmestí Nasr City.
debata

Podľa egyptských zdravotníckych zdrojov ďalších 13 osôb utrpelo zranenia.

Obete sú hlásené zo stretov medzi znepriatelenými stranami v meste Mansúra v delte Nílu. Smrť alebo zranenie spôsobila podľa agentúry AFP okrem iného streľba z brokovnice. Podľa pôvodných informácií mal byť medzi obeťami neplnoletý chlapec.

Egypt v piatok zasiahli ďalšie masové demonštrácie na Mursího podporu. Armáda v Káhire nasadila slzný plyn proti účastníkom protestov, ktorí sa dostali do potýčok.

Desaťtisíce prívržencov Mursího sa zišli v uliciach Káhiry a ďalších egyptských miest, kde žiadali, aby sa Mursí čoby islamský líder vrátil späť do úradu. Vojaci zasiahli zatiaľ len proti skupine demonštrantov, ktorá sa priblížila k prezidentskému palácu.

Tisíce stúpencov Mursího a Moslimského bratstva sa zhromaždili hlavne v Káhire, kde mnoho z nich cez noc táborilo pred mešitou na predmestí Nasr City.

Odporcovia Mursího islamistov sa rozhodli v sobotu demonštrovať na centrálnom námestí Tahrír za urýchlené stanovenie termínu predčasných volieb.

Moslimské bratstvo, z ktorého radov Mursí vzišiel, obviňuje šéfa armády Sisiho zo zorganizovania puču a zo zvrhnutia prvého egyptského prezidenta vzídeného zo slobodných volieb. Armáda argumentuje tým, že musela zasiahnuť po mohutných pouličných protestoch proti Mursímu, ktorý bol kritizovaný za svoju nekompetentnosť a zaujatosť. Poukazuje na to, že bola vytvorená dočasná vláda, ktorá má pripraviť voľby. Kabinet dočasného premiéra Házima Biblávího ale nezahŕňa žiadnych členov Mursího Moslimského bratstva ani iných islamistických strán, pôvodne vo vláde zastúpených.

Dočasný egyptský prezident Adlí Mansúr vyzval vo štvrtkovom prejave k národu obe znepriatelené strany k zmiereniu. Velenie armády potom apelovalo na všetkých občanov krajiny, aby sa vzdali akejkoľvek formy násilia. Armáda zdôraznila, že proti každému podobnému prejavu zasiahne.

Armáda zosadila Mursího 3. júla po predchádzajúcich masových protestoch proti jeho vláde. Od tej doby si už strety oboch táborov aj útoky islamistov proti vojakom a policajtom vyžiadali desiatky ľudských životov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Mursí #demonštrácie