Mursího príbuzní obvinili armádu z jeho únosu

Príbuzní zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího obvinili armádu z únosu exprezidenta.

22.07.2013 13:49
Muhammad Mursí Foto:
Zosadený egyptský prezident Muhammad Mursí
debata

Podľa Mursího dcéry, ktorú citovala agentúra AFP, kvôli tomu chcú dostať pred národné a medzinárodné justičné orgány veliteľa armády Abdal Fatah Sisiho.

„Pripravujeme proti Abdal Fatahovi Sisimu právne kroky na národnej i medzinárodnej úrovni,“ oznámila na tlačovej konferencii Šajmaa Mursíová. Sisiho označila za veliteľa „krvavého vojenského prevratu“, ktorý spáchal so „svojou skupinou sprisahancov“.

Armáda Mursího zosadila 3. júla po pokračujúcich protestoch a demonštráciách jeho odporcov. Mursí bol v prezidentských voľbách kandidátom islamistického Moslimského bratstva a jeho politiku potom presadzoval.

Vojaci ho doteraz zadržiavajú na neznámom mieste. Jeden z armádnych činiteľov minulý týždeň vyhlásil, že exprezident je v bezpečí a že sa s ním zaobchádza dobre.

Mursího dcéra v pondelok prečítala vyhlásenie na tlačovej konferencii. Je to prvá reakcia rodiny na exprezidentovo zadržanie.

V káhirských uliciach sa teraz takmer denne schádzajú na oddelených miestach stúpenci i odporcovia politiky Moslimského bratstva. Mursího úrad dočasne prevzal predseda ústavného súdu Adlí Mansúr, Sisi zostal ministrom obrany a stojí tiež stále na čele armády.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mursí #egyptský prezident