Prezident Zeman pokračuje v lobovaní za vládu

Všetko možné, len nie návrat vlády pravice, asi tak by sa dalo zhrnúť doterajšie úsilie českého prezidenta Miloša Zemana pri získavaní parlamentnej podpory úradníckemu kabinetu Jiřího Rusnoka.

23.07.2013 07:49
Zeman, Rusnok Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman (vľavo) si na archívnej fotografii pripíja s novovymenovaným premiérom Jiřím Rusnokom.
debata

"Každý hľadáme svoje cesty, ako tomu zabrániť,“ zahral v pondelok prezidentovi do noty aj predseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc počas pokračujúcich konzultácií Zemana na zámku v Lánoch s predstaviteľmi parlamentných frakcií trvajúcich od minulého piatka. Ak sa prezidentovi nepodarí získať podporu, bude musieť poveriť zostavením novej vlády niekoho iného.

Zatiaľ sú sociálni demokrati naklonení dať dôveru Rusnokovi a spol. Podľa Tejca je však stále „problémovou“ osobou v kabinete minister financií Jan Fischer, ktorý podľa neho „stále nevysvetlil všetky okolnosti financovania prezidentskej kampane“. Napriek tomu viacerí pozorovatelia sa zhodujú, že vláda môže rátať s podporou socialistov, ktorí o tom majú oficiálne rozhodnúť 6. augusta. Istí sú vraj komunisti a „véčkari“.

Parlamentná matematika je neúprosná. A tak sa najčastejšie v médiách pretriasajú štyri možnosti. Prvou je, že vláda získa dôveru. Musí však získať väčšinu zo 198 poslancov, teda 100 hlasov. ODS a TOP 09, ktoré sú proti vláde, ich majú už 92. Stačí skutočne málo, aby zablokovali Rusnokov kabinet. Ak sa tak stane, môže Zeman vládu nechať vládnuť.

Ďalšou možnosťou je poveriť zložením kabinetu šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku. Sám takúto možnosť nevylúčil. Podľa niektorých je tu ešte v hre vláda Nečasa, ale bez Nečasa. Lenže Zeman svoju prezidentskú kampaň postavil na ukončení jej vládnutia. „Som presvedčený, že väčšina verejnosti, a dnes už nielen moji voliči, by si to neželala,“ vyhlásil prezident aj počas menovania Rusnoka za premiéra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba