Džínsy za euro, tričko za 50 centov. Gangy podvádzajú s čínskym tovarom

Dovozca, nastrčená figúrka pracujúca pre kalábrijskú mafiu, sa rozpráva s čínskym predajcom, ktorý hovorí plynnou taliančinou a žije v Ríme. Neobchodujú s drogami ani so zbraňami, ale s čínskymi tričkami, džínsami a topánkami.

24.07.2013 14:47
trh, šaty Foto: ,
Oblečenie vyrobené v Číne predáva rad svetových značiek, ale podvodníci, ktorí praktizujú podhodnotenie tovaru, zvyčajne zásobujú neformálnejší trh.
debata (2)

Nákupca pre mafiu na chudobnom talianskom juhu chce deklarovať falošne nízku cenu, aby znížil clo, ktoré musí zaplatiť, pretože, ako hovorí na políciou zhotovenej nahrávke, „to ide štátu“. Informuje agentúra Reuters.

Nahrávka ukazuje kriminálne pozadie obchodu medzi Európskou úniou a Čínou, ktorého nepredstaviteľný objem – s hodnotou vyššou ako miliarda eur denne – samozrejme sťažuje odhaľovanie podvodov. A aby toho nebolo málo, EÚ je síce jednotný trh s 300 miliónmi ľudí, no má 28 rôznych národných colných správ, ktorých priority sa môžu líšiť.

Vysoká marža zisku, laxné zákony

Taliansko, ktoré je Mekkou módy a domovom kultúry posadnutej elegantným vzhľadom, bolo pred desiatimi rokmi v EÚ najväčším dovozcom lacného čínskeho oblečenia. Zločinecké skupiny snažiace sa obísť colné tarify klamaním o skutočnej hodnote oblečenia predávaného v EÚ si vybrali juhotaliansky prístav v Neapole za svoj vstupný bod. Tu vykazovali hodnotu jedných džínsov už od jedného eura a jedného trička od 50 centov.

„Marža zisku je vysoká, rozsah obchodu obrovský a zákony laxné,“ povedal Rocco Burdo, najvyšší dôstojník jednotky pre boj proti podvodom v talianskej colnej správe. „Podhodnocovanie je vážnou hrozbou pre celú Európu, a preto by mala byť urýchlená integrácia únie s cieľom viesť zjednotený boj proti podvodom,“ dodal vo svojej kancelárii na predmestí Ríma.

Po zákrokoch, ktoré Burdo urobil, obchodníci jednoducho presmerovali tovar do ďalších prístavov EÚ, napr. do Hamburgu. Taliansko sa v rámci EÚ prepadlo na šieste miesto v množstve dovezeného čínskeho oblečenia, ale ako ukazujú colné dokumenty, teraz vyberá najviac daní z textilu.

Európa zlatou baňou obchodných gangov

Európa sa stala bonanzou pre obchodné gangy, ktoré využívajú voľný pohyb tovaru v rámci EÚ a dovážajú ho tam, kde je najmenej kontrol. Čím ďalej tým sofistikovanejšie praktiky podhodnotenia stoja daňových poplatníkov miliardy na ušlom cle a často ich sprevádza falšovanie a neplatenie dane z pridanej hodnoty.

Podhodnotenie tovaru je len malým zlomkom celkových colných podvodov a európski činitelia zdôrazňujú, že sa ho dopúšťajú zločinecké gangy, nie čínska vláda alebo štátne spoločnosti. Aj napriek tomu podvody s cenami ilustrujú často neľahké obchodné vzťahy, v ktorých únia na agresívnu čínsku obchodnú stratégiu zareagovala s vyše 50 ochrannými obchodnými opatreniami.

Čína je najväčší vývozca na svete a dovoz EÚ z tejto krajiny v minulom roku dosiahol 289,7 miliardy eur, uvádzajú údaje európskeho štatistického úradu Eurostat. Celkový objem obchodu medzi EÚ a Čínou dosiahol 433,6 miliardy eur. Dovoz čínskych topánok a textilu, čo sú tie druhy tovaru, na ktoré sa zameriavajú kriminálne skupiny praktizujúce podhodnotenie, dosiahol v roku 2012 hodnotu 36,4 miliardy eur.

Zbesilý predaj na blších trhoch

Oblečenie vyrobené v Číne predáva rad svetových značiek, ale podvodníci, ktorí praktizujú podhodnotenie tovaru, zvyčajne zásobujú neformálnejší trh. V rozrastajúcej sa čínskej štvrti v Ríme je až desať obchodov s odevmi alebo obuvou v každom obytnom bloku. Džínsy sa tu predávajú za 20 eur, tričká za desať eur a topánky už od 15 eur.

Sú to však predovšetkým trhoviská pod otvoreným nebom v talianskom hlavnom meste, kde sa denne zbesilým tempom predávajú čínske dámske šaty, košele, spodná bielizeň či topánky. A práve prostredníctvom blších trhov, ktoré sú bežné v celej Európe, získavajú zločinecké gangy najväčšie zisky.

DPH, ktorá nikdy nie je zaplatená

Na podobných trhoviskách je bežný aj predaj falošného značkového tovaru, keď údajné tenisky „Converse Chuck Taylor“ stoja len 20 eur. Okrem falšovania je ďalším bežným vedľajším produktom podvodov s hodnotou tovaru obchádzanie dane z pridanej hodnoty. Po zaplatení falošne nízkeho cla v prístave, kam bol tovar dovezený, napríklad v Hamburgu, je platenie dane z pridanej hodnoty preložené do cieľovej krajiny v rámci EÚ, ktorá nemá prístav – napríklad Slovensko alebo Rakúsko – a daň z pridanej hodnoty nakoniec nikdy nie je zaplatená.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #obchod #Čína #nekalé obchodné praktiky