Štrasburský súd: Proces s Chodorkovským nebol politický

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu odmietol tvrdenie väzneného ruského podnikateľa Michaila Chodorkovského, že proces s ním bol politicky motivovaný.

25.07.2013 13:09
debata (24)

Konštatoval však, že došlo k porušeniu práva na spravodlivý proces a práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života, uviedla agentúra AFP. Sťažnosť sa týkala aj Chodorkovského spoločníka Platona Lebedeva, počas jeho procesu došlo podľa súdu okrem iného k porušeniu práva na slobodu a osobnú bezpečnosť.

Lebedev tvrdil, že podmienky jeho väznenia znamenali aj porušenie článku 3 Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv, ktorý hovorí o zákaze mučenia, súd to však zamietol. Právo na spravodlivý proces bolo u oboch mužov porušené tým, že úrady zasahovali do dôverného vzťahu medzi klientom a jeho právnikom a kontrolovali ich komunikáciu. Takisto ruský súd neposúdil niektoré z dôležitých dôkazov.

Porušenie práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života súvisí s faktom, že obaja odsúdení boli poslaní do väzníc ďaleko od svojich rodín, ktoré ich tak nemôžu navštevovať. Štrasburský súd vo svojom verdikte uložil ruskej vláde, aby Chodorkovskému za stanovenú ujmu zaplatila odškodné 10-tisíc eur, no Lebedevovi žiadne odškodnenie nepriznal.

Chodorkovskij a Lebedev boli prvýkrát odsúdení v roku 2003 za daňové úniky a privatizačné podvody na osem rokov väzenia. V roku 2010 boli v ďalšej kauze odsúdení na trinástich rokov za pranie špinavých peňazí a spreneveru ropy. Do výkonu trestu sa im započítal predchádzajúci trest. Na slobodu sa tak mal bývalý šéf niekdajšej mocnej ropnej spoločnosti Jukos a podnikateľ Lebedev dostať v roku 2016. Vlani v decembri však súd tresty znížil, a väzenie by obaja odsúdení mohli opustiť budúci rok.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Chodorkovskij #Rusko #Vladimir Putin