Kňaz, spojený s finančným škandálom vo Vatikáne, napísal pápežovi

Vysoko postavený katolícky prelát, spojený s finančným škandálom vo Vatikáne poprel, že by kradol alebo pral peniaze.

25.07.2013 21:36
Benedikt XVI., odstúpenie, Námestie sv. Petra Foto: ,
Ilustračný obrázok
debata (1)

Urobil tak v liste, ktorý zo svojej väzobnej cely napísal pápežovi Františkovi a ktorý vo štvrtok podľa agentúry Reuters zverejnili jeho právnici. Kňaz Nunzio Scarano, ktorý je vyšetrovaný v dvoch trestných prípadoch, v spomínanom liste tiež uvádza, že sa snažil bojovať proti podozrivým aktivitám svojich laických nadriadených vo vatikánskej finančnej správe, ktorú František chce reformovať.

Talianska polícia zatkla Scarana a spolu s ním agenta talianskych tajných služieb a finančného makléra, 28. júna pre podozrenie z prania špinavých peňazí. Trojica bola obvinená zo sprisahania s cieľom prepašovať súkromným lietadlom 20 miliónov eur zo švajčiarskej banky do Talianska. Peniaze vraj boli určené pre členov lodiarskej rodiny z juhu Talianska.

Scaranovi obhajcovia tvrdia, že ich klient chcel iba pomôcť priateľom dostať sa k svojim peniazom a na realizáciu celého plánu nemal žiadny osobný záujem. „Nikdy som nepral špinavé peniaze, nikdy som nekradol,“ obhajuje sa 61-ročný kňaz v liste pápežovi, ktorý podľa svojich právnikov napísal vlastnou rukou 19. júla. Dodáva tiež, že má dokumenty, ktoré môžu Františkovi pomôcť v jeho úsilí „konečne napraviť smutnú realitu“ vatikánskej finančnej správy.

1 debata chyba