Mursího stúpenci a odporcovia proti sebe zaútočili kameňmi

Tábory priaznivcov a odporcov zvrhnutého egyptského prezidenta Muhammada Mursího sa v piatok v Káhire vzájomne napadli kameňmi.

26.07.2013 09:16 , aktualizované: 15:02
Egypt, demonštrácia, Mursí Foto: ,
Stúpenci zvrhnutého prezidenta Mursího počas jedného z protestov v Káhire.
debata

Armáda pohrozila, že proti násiliu zakročí. Na piatok sú zvolané demonštrácie oponentov i stúpencov Moslimského bratstva.

Panujú obavy z krviprelievania. Prvý stret sa odohral v štvrti Šubra. Účastníci manifestácií proti sebe zaútočili kameňmi. Mursího oponenti tam pálili fotografie zvrhnutého prezidenta a zo striech hádzali fľaše na jeho stúpencov. Podľa agentúry AFP sa ich snažia miestni občania upokojiť.

Armáda, ktorá Mursího prinútila 3. júla odstúpiť, dala bratstvu do soboty čas ukončiť protesty a pripojiť sa k návrhu politického riešenia situácie, na ktorého konci sú nové voľby. Bratstvo ale považuje Mursího odstránenie za nelegálne a označuje ho za prevrat. Veliteľ armády a minister obrany Abdal Fatah Sisi pozval Egypťanov v stredu k dnešným demonštráciám. Majú byť pokojné a majú dať armáde mandát zakročiť proti terorizmu. Od Mursího zvrhnutia pri protestoch zahynulo takmer 200 ľudí. Vojsko tvrdí, že mnohí prichádzajú demonštrovať ozbrojení a zámerne vyvolávajú násilie.

„K ničomu nepodnecujeme, ale rozhodne zakročíme proti akýmkoľvek výzvam k násiliu alebo k terorizmu zo strany bratstva a jeho stúpencov,“ povedal jeden z armádnych predstaviteľov. Na centrálnom káhirskom námestí Tahrír sa zhromaždilo niekoľko tisíc ľudí. Očakáva sa, že ďalšie prídu do večera, keď moslimovia prerušia ramadánový denný pôst a po večernej modlitbe sa najedia. Vjazdy na námestí strážia obrnené vozidlá.

Mnohých Egypťanov napätá situácia desí. Taxikár Sadie Muhammad povedal, že „je doma vo dne v noci, pretože pracovať je príliš nebezpečné“. „Netušili sme, že sa situácia v Egypte môže až takto zhoršiť, každodenne počujete o nových stretoch a smrti. Egypt je katastrofa,“ vyhlásil.

Úrady v piatok objasnili právnu situáciu Mursího, keď na neho uvalili dvojtýždňovú väzbu. Je vyšetrovaný kvôli spojenectvu s palestínskym Hamasom pri útokoch na policajné stanice a väznice, pri ktorých boli v roku 2011 oslobodené desiatky väzňov. Z väzenia vtedy unikol aj Mursí. Bratstvo to považuje za návrat do doby bývalého režimu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Mursí #Moslimské bratsvo