Proces s Manningom sa skončil, verdikt vynesú budúci týždeň

V procese s americkým vojakom Bradleym Manningom podozrivým z odovzdania tajných dokumentov aktivistom z projektu WikiLeaks zazneli v piatok posledné reči obhajcov.

27.07.2013 15:41
Bradley Manning Foto: ,
Vojak Bradley Manning je obvinený z krádeže a zverejnenia tajných materiálov.
debata

Do polovice nadchádzajúceho týždňa teraz sudkyňa Denise Lindová rozhodne, v ktorých z 21 bodov obžaloby je 25-ročný mladík vinný. Potom sa stanoví výška jeho trestu. To, že pôjde za mreže, sa však považuje za viac než isté. Vo februári sa Manning priznal k desiatim menej závažným bodom obžaloby s cieľom dosiahnuť nižší trest. Napriek tomu mu stále hrozí doživotie, napríklad aj pre obzvlášť závažné „pomáhanie nepriateľovi“. Pre šéfa Wikileaks Juliana Assangea a počítačového špecialistu Edwarda Snowdena, rovnako stíhaných v USA v súvislosti s únikom tajných informácií, by sa jeho rozsudok mohol stať precedensom.

Manning, ktorý slúžil ako vojenský analytik v Iraku, je obvinený z neoprávneného získania dôverných depeší ministerstva zahraničných vecí USA. Tie mal následne poskytnúť portálu WikiLeaks, ktorý ich zverejnil na svojich stránkach. Depeše obsahovali najrôznejšie vyjadrenia o svetových lídroch a ďalšie citlivé informácie, ktoré vyvolali rozruch v diplomatickej komunite.

debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #väzenie #Manning #súd