Česká vláda požiada snemovňu o dôveru 7. augusta

Českí poslanci budú rokovať o dôvere úradníckej vláde Jiřího Rusnoka na schôdzi, ktorá sa začne v stredu 7. augusta.

31.07.2013 14:51
Rusnok, Zeman, vláda Foto: ,
Úradnícka česká vláda premiéra Jiřího Rusnoka s prezidentom Milošom Zemanom (v strede).
debata

O jej zvolaní rozhodol v stredu snemovný organizačný výbor. Rokovanie bude prvým bodom schôdze. Prezident Miloš Zeman vymenoval Rusnokovu vládu 10. júla a odvtedy jej začala plynúť lehota 30 dní, dokedy musí predstúpiť pred snemovňu a žiadať ju o vyslovenie dôvery.

Okrem tohto hlasovania bude na programe novela zákona o katastri nehnuteľností, ktorú vrátil senát, prvé a tretie čítanie ďalších dvadsiatich návrhov zákonov, návrhy na prepožičanie alebo udelenie štátnych vyznamenaní a interpelácie na členov vlády.

Prezident Zeman už skôr avizoval, že na rokovanie o vyslovenie dôvery príde, svoju účasť však zatiaľ oficiálne nepotvrdil. Predsedníčka Snemovne Miroslava Němcová nepredpokladá, že by kabinet dôveru získal. Zeman minulý týždeň povedal, že ak Rusnokova vláda padne a ak by dal stranám doterajšej koalície pokus o zostavenie kabinetu, bude chcieť od ODS a TOP 09 poskytnutých 101 notársky overených poslaneckých podpisov. V jej čele by mala podľa predchádzajúcej dohody stáť práve súčasná predsedníčka snemovne. Němcová však požiadavku na notársky overené podpisy odmieta.

debata chyba