Ani pitva nemusí zistiť, aký jed spôsobil smrť

Príčinu nečakanej smrti dvoch českých turistiek 36-ročnej matky a jej 8-ročnej dcérky v Hurghade sa egyptskej polícii stále nepodarilo zistiť a je možné, že ju ani nezistí.

01.08.2013 12:55 , aktualizované: 22:58
Hurghada Foto:
Jeden z hotelových komplexov v Hurghade - ilustračné foto.
debata (2)

Lekári vylúčili bežnú otravu hotelovým jedlom a viaceré príznaky ukazujú na otravu prudkým jedom vo vysokej dávke. Podľa odborníka na cestovnú medicínu sa môže stať, že egyptskí lekári napriek pitve nezistia o aký jed išlo. Letovisko, ktoré je tiež obľúbenou destináciou Slovákov, podľa českej cestovnej kancelárie Blue Style vraj žije „normálnym životom“.

Podľa informácií iDnes cz. mala pitva matky a jej dcérky prebehnúť už vo štvrtok, české ministerstvo zahraničia stále nepotvrdilo, že by sa tak stalo. Poisťovňa Allianz, ktorá zabezpečuje prevoz tiel aj otca rodiny do Česka, stále čaká na výsledky policajného vyšetrovania. Dovtedy nemôže nič robiť. Infektológ a odborník na cestovnú medicínu Rastislav Maďar je podľa príznakov presvedčený, že smrť spôsobil akútny toxín, ktorý sa obom dostal do tela pravdepodobne ústami. „Cez dýchacie cesty sa môže do obehu dostať pri úniku plynu, ale to by zasiahlo asi aj muža, keďže bol v izbe s nimi. Ak by sa im jed dostal do tela injekciou, smrť by zasa nastala oveľa rýchlejšie,“ vysvetľuje. Všetko podľa neho nasvedčuje tomu, že matka aj dcéra zjedli niečo, v čom sa nachádzal jed v extrémne vysokej dávke. Vôbec to pri tom nemuselo byť v hoteli, ale mohli si niečo kúpiť aj na pláži, keď tam práve nebol manžel.

Podľa Maďara, ktorý pracovne pôsobí aj v Afrike, nemusí byť ani po pitve známe o aký jed ide. Toxikologická analýza je totiž zložitá a vyžaduje si zdĺhavé, dôsledné a špecifické vyšetrenia. „Existujú rôzne jedy, ktoré majú rôzne detekcie. Keďže africké zdravotníctvo dobre poznám, je polovičná šanca, že sa egyptskí lekári dopátrajú pravdy,“ spresňuje. Komplikovať celý proces môže podľa neho tiež to, že nie je známe, ktorý orgán zlyhal ako prvý. Zástava srdca mohla byť len dôsledkom zlyhania iného životne dôležitého orgánu.

Ak smrť naozaj zapríčinila otrava jedom, ktorý sa vyskytol v nejakej potravine a nemusela ani nevyhnutne pochádzať z hotela Titanic Palace, podľa Maďara nemusia mať tamojší lekári až taký záujem zistiť skutočnú príčinu smrti kvôli zachovaniu dobrej povesti dovolenkovej destinácie. „Ak by sa však pitva uskutočnila v Česku, je pravdepodobnejšie, že sa naozaj zistí, aký jed ich otrávil. Je určite aj v záujme rodiny, aby na nej trvala,“ dodáva.

Otec rodiny opustil nemocnicu už v stredu podvečer. Podľa niektorých českých médií bol hospitalizovaný len kvôli šoku zo smrti najbližších a nie z možnej otravy, ako sa pôvodne predpokladalo. Lekári mu mali vypumpovať žalúdok len z preventívnych dôvodov. Preto sa začínajú objavovať dohady, či smrť matky a dcéry nemala kriminálne pozadie.

Podľa miestneho delegáta cestovnej kancelárie Blue Style Hišana Elkhoudariho bola mužova reakcia potom, čo v noci cestou na toaletu objavil už len modrasté telá, nanajvýš zvláštna. Pre televíziu Prima uviedol, že muž mu povedal, že hneď ako objavil mŕtve telá ženy a dcéry, vybehol von a klopal na vedľajšie dvere namiesto toho, aby volal na recepciu. Tú informovala až žena z vedľajšej izby pred štvrtou hodinou ráno. Smrť žien mala nastať medzi 11. a 12. hodinou v noci, pár hodín predtým obe vraj ešte večerali v hotelovej reštaurácii. Pochybnosti vyvoláva aj rovnaký čas úmrtia matky a dcéry počas spánku.

Martin Slaný z cestovnej kancelárie Blue Style tvrdí, že 177 českých dovolenkárov, ktorí sú v hoteli stále ubytovaní, sa správa úplne normálne. „V spolupráci s poisťovňou prebehla priamo v hoteli lekárska prehliadka všetkých klientov, ktorí o ňu mali záujem. U nikoho neboli zistené príznaky, ktoré by naznačovali, že je v hoteli niečo v neporiadku,“ hovorí. V rezorte nezaznamenali sťažnosti ani od ďalších niekoľko tisíc hostí z iných krajín. Podľa neho klienti naďalej využívajú hotelovú ponuku reštaurácií a barov. Nikto neprejavil záujem o predčasné vycestovanie späť domov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Češky #Hurghada