Na pokyn českého premiéra Rusnoka sa do divadla vráti odvolaný riaditeľ

Český premiér Jiří Rusnok nariadil ministrovi kultúry Jiřímu Balvínovi, aby vrátil do vedenia Národného divadla riaditeľa Jana Buriana, ktorého vo štvrtok odvolal. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

02.08.2013 11:43
Jiří Rusnok Foto: ,
Český premiér Jiří Rusnok dal ministrovi kultúry Jiřímu Balvínovi príkaz, aby vrátil riaditeľa Národného divadla, ktorého odvolal po jednom dni, späť do funkcie.
debata (6)

Burian by sa mal vráti do funkcie ešte v piatok popoludní, najskôr ale plánuje o novej situácii rokovať s vedúcimi pracovníkmi divadla. Tí sa ho vo štvrtok po jeho odvolaní zastali a na protest odišli. Burianovo odvolanie zdvihlo vlnu vášní medzi umelcami a aj politikmi. Informuje portál ČT24.

„Pán minister mal trochu naivnú romantickú predstavu, že by bolo dobre, aby boli pozície v kultúre obsadzované otvoreným výberovým konaním. Ale ako sa ukazuje, kultúrna fronta to nevyžaduje. Kultúrna fronta požaduje, aby sa z ich stredu vždy vybral jeden dopredu určený záujemca,“ povedal serveru Rusnok. „Ja žiadny problém s pánom Burianom nemám, ten ešte nič nepokazil, našťastie, tak nech sa v tej funkcii predvedie,“ dodal premiér.

Aféra ohľadom odvolania a opätovného vrátenia riaditeľa Buriana do Národného divadla, však svedčí aj o slabosti ministra Balvína. Ten nakoniec cúvol pred premiérom Rusnokom, hoci ešte vo štvrtok si stál za svojím rozhodnutím a Buriana odvolal.

„ND je v piatok ráno v inom stave, ako bolo ND vo štvrtok o 8:00. Nemá vedenie Opery, Činohry a väčšinu hereckého súboru. Vážim si postoje pána premiéra. Musím sa však poradiť s odstupujúcim vedením ND, či – a za akých okolností – je ochotné v práci pokračovať,“ povedal Burian.

Medzi prvými, ktorí sa scénu na protest proti Burianovmu odvolaniu chystali opustiť bola desiatka hercov. Sú medzi nimi aj Miroslav Donutil, Alois Švehlík alebo Eva Salzmannovú. Už skôr odchod z Národného divadla oznámili napríklad Richard Krajčo, Ondřej Pavelka a David Prachař.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusnok #Česko #Národné divadlo #Brian #odvolanie #opera #heci #protest