Rusnok zverejnil platy bývalej vlády, Nagyová mala miliónové odmeny

Úrad vlády v Česku na svojom webe zverejnil platy a odmeny svojich predchodcov. Premiér Jiří Rusnok tak zmenil pôvodné rozhodnutie úradu tieto sumy tajiť.

02.08.2013 21:00
Petr Nečas Foto: ,
Jana Nagyová (v pozadí) zarábala v roku 2011 viac ako vtedajší premiér Petr Nečas.
debata (53)

Bývalá šéfka kabinetu pravicového expremiéra Petra Nečasa Jana Nagyová poberala v rokoch 2011 až 2012 plat milión českých korún ročne. Informuje o tom portál Českej televízie. Na odmenách mala následne za dva roky ďalšie dva milióny. Bývalý vedúci úradu Lubomír Poul bral podľa tabuliek ročne 1,17 milióna. Vlani navyše dostal na odmenách ďalších 1,7 milióna českých korún.

Úrad nezverejnil platy menovite, ale podľa funkcií. Nagyová je v zozname označená ako VŘS1, teda vrchná riaditeľka sekcie 1. Spolu s Poulom na úrad nastúpili v lete 2010, po voľbách do snemovne. Celková výška zverejneného platu na rok 2010 tak zahŕňa aj časť platu ich predchodcov.

V roku 2011 zarábala Nagyová viac ako premiér

Nagyová dostávala každý rok státisícové odmeny. V roku 2011 dokonca získala najvyššiu odmenu zo všetkých vedúcich pracovníkov úradu, keď dostala k platu 1 220 000 českých korún. Priemerne si teda v roku 2011 mesačne zarobila 185-tisíc korún a zarábala tak viac ako premiér. Jeho plat je daný zákonom a táto suma je približne 169-tisíc korún mesačne, vrátane náhrad. Na odmenách si od roku 2010 výrazne polepšil aj vedúci Úradu vlády. Kým v roku 2010 dostal ročnú odmenu vo výške 465-tisíc českých korún, v roku 2012 si prilepšil na 1 659-tisíc.

„V záujme transparentnosti, o ktorej nie je podľa mňa potrebné písať do vývesiek, zverejníme všetky tieto veci prakticky až do posledného článku,“ oznámil zámer premiér Rusnok. Podľa vedúceho Úradu vlády Radka Augustína chcela vláda predovšetkým transparentne ukázať, ako sa nakladalo s verejnými prostriedkami. „Vrcholní štátni zamestnanci musia počítať s tým, že ich plat podlieha zvýšenej kontrole a nie je možné donekonečna tajiť, akú mzdu za svoju prácu dostávajú,“ uviedol na vládnom webe.

Médiá už dlhší čas špekulovali o mzde Jany Nagyovej, bývalej riaditeľky sekcie kabinetu Nečasovej vlády. Jej základný plat sa údajne pohyboval okolo 30-tisíc českých korún. Lenže Nagyová si mala výrazne prilepšiť predovšetkým na odmenách. Jej plat sa tak vraj šplhal aj ku státisícom.

O zverejnenie platov členov vedenia úradu českej vlády sa usiloval na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám Nadačný fond proti korupcii. Avšak, Nečasov kabinet odmietal čiastky zverejniť. Sumy sa napriek tomu dostali do médií, preto nakoniec zamieril pred súd člen správnej rady fondu Karel Randák. Je obvinený z neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Spolu s ním stojí pred súdom aj niekdajšia zamestnankyňa českého Úradu vlády Lenka Pikorová. Podľa žalobcov mala odovzdať v roku 2011 Randákovi dve výplatné pásky Nagyovej. Pikorová pracovala ako jej asistentka.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusnok #Česko #Nečas #Nagyová