Smrť Češiek v Egypte zrejme spôsobil jed

Žalúdky dvoch Češiek v Egypte boli údajne úplne rozleptané kyselinou, musel to byť silný jed. Českému rozhlasu to povedal šéf štátnej nemocnice egyptskej Hurgady, ktorá zisťuje príčiny smrti ženy a jej dcéry. Pitva navyše podľa média nepreukázala žiadne hnačkové ochorenie. Oficiálne výsledky pitvy ešte nie sú známe.

03.08.2013 08:46 , aktualizované: 12:31
Hurghada Foto:
Jeden z hotelových komplexov v Hurghade - ilustračné foto.
debata (6)

Stále viac indícií podľa Lidových novín naznačuje, že tragická smrť dvoch českých turistiek v egyptskej Hurghade nebola náhodná. Denník s odkazom na sprostredkované vyjadrenia tamojšej polície uviedol, že momentálne je vo vyšetrovacích verziách egyptskej polície napísaná „úplne najviac“ vražda, z ktorej je podozrivý manžel jednej z turistiek. Definitíve však do prípadu úmrtia matky a dcéry vnesú svetlo výsledky pitvy, ktorá by mala byť hotová do týždňa.

„Na 60 percent je za tým vražda, z ktorej je podozrivý práve manžel,“ oznámila Lidovým novinám egyptská polícia. Muž, ktorý tragédiu pôvodne označovanú za dôsledok otravy jedlom ako jediný z trojčlennej rodiny prežil, je pre vyšetrovanie stále v Egypte. „Jeho cestovný pas má miestna polícia,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničia Johana Grohová.

Rodina mala pôvodne z Hurghady odletieť v pondelok. Muž zatiaľ zostáva v päťhviezdičkovom hoteli Titanic Palace, kde s manželkou a dcérou trávil dovolenku. K dispozícii má psychologičku vyslanú z Česka. „V akom stave muž je, ale povedať nechcela pre lekárske tajomstvo,“ napísal denník.

V krajine je teraz posledný víkend pôstny mesiac ramadán, čo komplikuje komunikáciu s miestnymi úradmi. „Sme v informačnom vákuu. Stále nie je jasné, kedy sa bude môcť náš klient vrátiť do republiky, ani kedy by mohlo dôjsť k prevozu tiel. Nezostáva nám nič, len čakať,“ povedala Dagmar Koutská z poisťovne Allianz, v ktorej je český turista poistený. V prípade, že by sa veci pohli cez víkend, sú vraj aj vtedy pripravení zabezpečiť klientovi odvoz domov.

Výpoveď otca je rozporuplná

O smrti dvoch Češiek v Egypte sa špekuluje aj pre výpoveď otca, ktorá vyzerá byť rozporuplná. Mŕtvoly neležali v posteli, ale na zemi a z hotelovej izby bol navyše počuť krik. Informoval o tom portál televízie Nova.

Odborník naznačil, že muž nehovorí pravdu. V piatok Petr K. opísal Českej televízii, že sa dozvedel o smrti svojej dcéry vo chvíli, keď si vedľa nej ľahol na posteľ. „Ľahol som si vedľa dcéry a hovorím jej, nech sa posunie, že mám veľmi málo miesta. Chytil som ju za ruku a ona bola úplne ľadová,“ prezradil verejnoprávne­mu médiu.

V sobotu sa však reportér Novy dozvedel, že všetko bolo inak. „Ženy určite neležali na posteli. Boli na podlahe a v neprirodzených polohách,“ upozornil lekár, ktorý mŕtvoly obhliadal. Podľa lekárov, ktorí boli na mieste, telá ležali približne 50 centimetrov od seba. Predovšetkým poloha dievčaťa nenasvedčovala o otrave jedom.

Lekár tiež hovoril so susedkou, ktorej mal Petr volať o pomoc. Tá počula večer z vedľajšej izby krik, čo sa ale podľa portálu Novy nezhoduje s výpoveďou Čecha. Tvrdil, že ženy pokojne zaspali a nič podozrivé v noci nevidel. Otec zosnulej rodiny tiež vyhlásil, že zvracal až pätnásťkrát za hodinu. Hotelový lekár však odmietol, že by sa Peter K. otrávil jedlom. „Nemal žiadne symptómy alebo príznaky otravy,“ dodal.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Češky #Hurghada