Prečo pápež nespieva? Vatikánsky hovorca: Jeho sila je v reči

Pápež František od svojho nástupu zaviedol vo Vatikáne viaceré zmeny, ktoré zakaždým v médiách rezonujú, tie však určil aj v liturgii.

03.08.2013 12:08
Pápež, František, inaugurácia Foto: ,
Pápež František zdraví davy veriacich.
debata

Pontifik počas slúženia omše, ale aj mimo nej, nikdy nespieva. Jeho krok sa podľa serveru Svet kresťanstva vysvetľoval v duchu latinského výroku „Jesuita nec rubricat, nec cantat“, ktorý sa dá voľne preložiť „Jezuiti (ktorým je aj sám František) nie sú priateľmi rubrík a nespievajú“. Rubrikami sa myslia vytlačené pokyny v liturgických knihách červenou farbou.

Neskôr sa uvažovalo aj o tom, že dôvod, prečo František nevyužíva spev, je ablácia hornej časti pravého pľúcneho laloka. Tú podstúpil ako dvadsaťjedenročný. Hovorca Vatikánu Federico Lombardi však na pápežovu „indispozíciu“ odvetil s úsmevom novinárom, že „jeho sila je v jeho reči“ a zároveň dodal, že nemá „hlas Jána Pavla II. ani nejakého herca“.

Nerozdáva prijímanie, aby sa vyhol fotografovaniu

Portál si tiež všimol, že pápež Bergoglio nerozdáva veriacim prijímanie. Z jeho rúk ho prijmú iba kňazi počas omše. Tento zvyk si zasa priniesol z Buenos Aires, kde do marcového konkláve pôsobil ako arcibiskup. Tvrdí, že nechce, aby ľudia chodili na prijímanie len kvôli fotografii s ním.

debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #František #Vatikán #Lombardi