Amsterdam zaplavili účastníci sprievodu Gay Pride

Desiatky tisíc ľudí sa v Amsterdame vydali do sprievodu Gay Pride, každoročnej manifestácie za rovnosť a dôstojnosť homosexuálov.

03.08.2013 14:47
Uruguaj, gej, homosexuáli, dúhový pride Foto: ,
Ilustračné foto
debata (5)

Na mnohých budovách boli vyvesené dúhové vlajky. Slávnosť sa sústredí okolo farebnej flotily lodí prechádzajúcich cez staré kanály metropoly. Každý z člnov je tematicky vyzdobený a hrá z neho hlasná tanečná hudba. Jedna z alegorických lodí tentoraz kritizovala ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého režim údajne prenasleduje ruských homosexuálov. Iný čln vystrojil holandský futbalový zväz a sprevádzať ho majú bývalé futbalové hviezdy, vrátane Patricka Kluiverta a Ronalda de Boera, a tiež trénera národného tímu Louisa van Gaala.

Nedávno bývalý americký reprezentant Robbie Rogers priznal, že je gay. Naproti tomu bývalý šéf Juventusu Luciano Moggi a extréner talianskej reprezentácie Marcelo Lippi vyhlásili, že pre gayov nie je vo futbale miesto. Podobný názor zastáva aj bývalý kouč brazílskych majstrov sveta Luiz Felipe Scolari a exšéf chorvátskeho futbalu Vlatko Markovič zasa v tejto súvislosti uviedol, že „futbal hrajú iba zdraví ľudia“.

Tolerancia homosexuality je pre Holanďanov jedným z dôvodov hrdosti na svoju krajinu. Holandsko ako prvé na svete v roku 2001 zlegalizovalo manželstvá homosexuálov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Amsterdam #Gay Pride