Telá Češiek ďalej zostávajú v Egypte, otcovi rodiny odobrali pas

Telá dvoch českých turistiek, ktoré minulý týždeň za doteraz nevyjasnených okolností zomreli v egyptskom letovisku Hurgada, zatiaľ zostávajú v Egypte. Poisťovňa Allianz, ktorá má repatriáciu tiel na starosti, v túto chvíľu nemá žiadne informácie, že by ich prevoz povolili. Rovnaké informácie má aj české ministerstvo zahraničných vecí.

04.08.2013 20:53 , aktualizované: 05.08.2013 10:34
Hurghada Foto:
Jeden z hotelových komplexov v Hurghade - ilustračné foto.
debata (13)

V Egypte je naďalej aj otec rodiny, ktorému miestne úrady pre vyšetrovanie odobrali pas. Riaditeľ nemocnice v Hurgade pre Český rozhlas povedal, že ženy boli otrávené silným jedom v nápoji.

„Zatiaľ sme nedostali žiadnu informáciu o repatriácii klienta ani tiel. Neočakávame, že k ich prevozu dôjde ešte v pondelok,“ povedala Dagmar Koutská z poisťovne Allianz, v ktorej bola česká rodina poistená. Poisťovňa vyslala do egyptského letoviska psychologičku, ktorá bola otcovi rodiny k dispozícii. Tá na mieste zostala len niekoľko dní a v nedeľu večer odcestovala späť domov, uviedla Koutská. S ohľadom na lekárske tajomstvo psychologička s médiami nekomunikuje.

„Obe telá zostávajú naďalej v Egypte, rovnako ako pozostalý. Také máme informácie od našej konzulky, ktorá je priamo na mieste,“ povedal David Frous z tlačového odboru českého ministerstva zahraničných vecí. „Náš zastupiteľský úrad rokuje s egyptskými úradmi o ďalšom postupe. Oficiálne nás neinformovali, prečo mužovi zabavili pas. Súčasné konanie by malo viesť k tomu, aby sa situácia vyjasnila,“ dodal.

České turistky zomreli v hotelovej izbe minulý týždeň v noci na utorok. Podľa informácií Českej televízie mala žena 36 rokov a jej dcéra osem. Predtým mala údajne celá rodina črevné problémy. Mŕtve našiel ich otec rodiny, ktorého tiež hospitalizovali a lekári mu vypumpovali žalúdok.

Najskôr sa špekulovalo o otrave z jedla, ako ale pre Český rozhlas uviedol riaditeľ nemocnice v Hurgade, na žalúdky žien musel pôsobiť silný jed, ktorý zrejme požili v nápoji.

Miestni vyšetrovatelia doteraz oficiálne nezverejnili výsledky pitvy a ani v súvislosti s úmrtím nikoho neobvinili. České Lidové noviny s odkazom na sprostredkované vyjadrenia egyptskej polície cez víkend napísali, že vo vyšetrovacej verzii policajtov je „najvyššie“ vražda, z ktorej je podozrivý práve otec rodiny.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Egypt #Hurghada