Berlusconiho priaznivci blokujú prezidentský palác, žiadajú milosť

V Taliansku pokračujú akcie priaznivcov expremiéra Silvia Berlusconiho, ktorý bol minulý týždeň právoplatne odsúdený za daňové podvody. Časť členov jeho strany Ľud slobody (PdL) hovorí o tom, že ich líder by mal dostať milosť.

05.08.2013 12:10
Silvio Berlusconi Foto: ,
Silvio Berlusconi tvrdí, že je nevinný a je obeťou justičnej šikany.
debata (2)

O tejto možnosti by mali v pondelok hovoriť šéfovia parlamentných frakcií PdL s prezidentom Giorgiom Napolitanom. Pred rímskym prezidentským palácom sa zišli Berlusconiho stúpenci.

Dianie okolo expremiéra, ktorý by mal na jeseň nastúpiť na svoj jednoročný trest, už niekoľko dní spôsobuje talianskym politikom ťažkú hlavu. Najvyšší súd vo štvrtok potvrdil predchádzajúce rozsudky, ktoré mediálneho magnáta potrestali za rozsiahle daňové úniky v jeho televíznom impériu Mediaset. Berlusconi však tvrdí, že je nevinný a že sa stal obeťou justičnej šikany.

To si myslia šéfovia frakcie PdL v hornej a dolnej snemovni talianskeho parlamentu. Renato Schifani a Renato Brunetta sa preto v pondelok stretnú s prezidentom, s ktorým chcú o celej situácii hovoriť. Podľa všetkého bude reč aj o možnosti udeliť Berlusconimu milosť, ktorá sa však podľa talianskych médií javí zatiaľ ako veľmi málo pravdepodobná.

V nedeľu sa v centre Ríma zišli stovky... Foto: SITA/AP, Andrew Medichini
Silvio Berlusconi, protest V nedeľu sa v centre Ríma zišli stovky stúpencov expremiéria Silvia Berlusconiho.

K udeleniu milosti chcú expremiérovi dopomôcť aj demonštranti, ktorí v pondelok spustili svoju akciu pred prezidentským palácom. Chcú miesto nepretržite blokovať. Na podporu Berlusconiho vznikla tiež internetová petícia.

Odsúdenie lídra talianskej pravice, ktorý sa aspoň na čas bude musieť stiahnuť zo scény, rozkolísalo krehkú vládu Enrica Lettu. Tá vznikla po dlhých peripetiách pred troma mesiacmi, a to vďaka prezidentom vynútenej veľkej koalície dvoch najväčších strán.

Sedemdesiatšes­ťročný mediálny magnát Berlusconi síce v nedeľu povedal, že kabinet by mal pokračovať, niektorí politici z PdL však pohrozili rezignáciami. Otázka, či sa ďalej podieľať na vláde so stranou muža, ktorého odsúdili za podvody, rozdeľuje aj stredoľavú Demokratickú stranu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Berlusconi #súdny proces