Telá Češiek zrejme privezú v utorok, otec zostáva v Egypte

Telá dvoch českých turistiek, ktoré minulý týždeň za nevyjasnených okolností zomreli v egyptskom letovisku Hurghada, by mohli už v utorok previesť do Česka.

05.08.2013 15:50
Hurghada Foto:
Jeden z hotelových komplexov v Hurghade - ilustračné foto.
debata (1)

Uviedlo to české ministerstvo zahraničia. V Egypte aj naďalej zostáva ďalší člen postihnutej rodiny – otec, respektíve manžel zosnulých. Miestne úrady mu už vrátili cestovný pas, z krajiny však odísť nesmie. Nebol z ničoho obvinený, oznámil Černínský palác. Riaditeľ nemocnice v Hurghade Českému rozhlasu povedal, že ženy boli zrejme otrávené silným jedom v nápoji.

Podľa hovorkyne ministerstva zahraničia Johany Grohovej egyptské úrady českému turistovi, ktorý prišiel o manželku a dcéru, vrátili cestovný pas, avšak má zakázané vycestovať z krajiny. Ako dodala, pohybovať sa po Egypte môže. „Nebol obvinený. V súčasnosti je však jedinou osobou bezprostredne spájanou s prípadom. Polícia ho potrebuje na ďalšie vyšetrovanie,“ uviedla Grohová s tým, že práve z týchto dôvodov zatiaľ nemôže odcestovať.

Telá dvoch zomrelých Češiek by mohli už v utorok dopraviť späť do Česka. „Telá sú pripravované na to, aby boli prevezené. Kde sa v súčasnej chvíli nachádzajú, vám nedokážem povedať. Počas utorka by mali byť rakvy zapečatené a pripravené v Káhire a nič by nemalo brániť na ich prevoz,“ uviedol David Frous z tlačového odboru ministerstva zahraničia.

Klient aj jeho rodina boli poistení v poisťovni Allianz. Práve tá má teraz na starosti prevoz tiel. Žiadne podrobnosti už oznamovať nebude. "Klient z egyptského prípadu v rozhovore s asistenčnou službou Allianz požiadal, aby Allianz poisťovňa neposkytovala médiám akékoľvek informácie o prílete ostatkov, aj jeho do krajiny, rovnako ako ďalšie informácie o aktuálnom dianí v tomto prípade. Ak klient túto požiadavku vzniesol, sme viazaní zachovaním mlčanlivosti, "oznámila ČTK Dagmar Koutská z poisťovne Allianz.

Ako už skôr uviedla, poisťovňa vyslala do Hurghady psychologičku, ktorá bola Čechovi k dispozícii. Tá na mieste zostala len niekoľko dní a v nedeľu večer odcestovala späť domov. S ohľadom na lekárske tajomstvo psychologička s médiami nekomunikovala.

České turistky zomreli v hotelovej izbe minulý týždeň v noci na utorok. Podľa informácií Českej televízie mala zosnulá žena 36 rokov a jej dcéra osem. Predtým údajne celá rodina trpela črevnými problémami. Mŕtve našiel ich otec respektíve manžel, ktorý bol následne tiež hospitalizovaný. Najskôr sa špekulovalo o otrave z jedla, ale ako pre Český rozhlas uviedol riaditeľ nemocnice v Hurghade, že na žalúdky žien musel pôsobiť silný jed, ktorý zrejme požili v nápoji.

Miestní vyšetrovatelia doteraz oficiálne nezverejnili výsledky pitvy a ani v súvislosti s úmrtím nikoho neobvinili. Lidové noviny s odvolaním sa na sprostredkované vyjadrenie egyptskej polície cez víkend napísali, že vo vyšetrovacích verziách policajtov je „úplne najviac“ uvedená vražda, z ktorej je podozrivý manžel zosnulej.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Egypt #Češky #Hurghada