Španielsko sa vyhráža Gibraltáru

V spore o malé územie, ktorý zaťažuje britsko-španielske vzťahy už tristo rokov, sa otvorila nová kapitola hádok. Madrid si chce posvietiť na Gibraltár, Londýn sa nestíha čudovať. Španielsko totiž uvažuje, že zavedie poplatky na hraniciach a dokonca uzavrie svoj vzdušný priestor pre britské lietadlá, ktoré využívajú tamojšie letisko.

06.08.2013 11:00
Británia, Gibraltár, Španielsko, spor Foto: ,
Úžina Gibraltár
debata

Gibraltár je posledná britská európska kolónia, nachádzajúca sa na juhu Pyrenejského polostrova. Španieli, ktorí sa s tým stále nemienia vyrovnať, prešli do novej protiofenzívy. „Uvažujeme o poplatku za prekročenie hranice vo výške 50 eur v oboch smeroch,“ varoval minister José Manuel García-Margallo. „Party sa skončila,“ ironicky poznamenal v zjavnej narážke na mäkší postoj predchádzajúcej španielskej vlády.

Ohlas je silný. „Hrozby hraničných poplatkov skôr pripomínajú vyhlásenie Severnej Kórey ako partnera v Európskej únii,“ reagoval Fabian Picardo, šéf gibraltárskych labouristov, čo je tamojšia najsilnejšia politická strana. Myšlienku poplatku považuje za absurdnú. Platiť by museli turisti, ktorých smeruje ročne na Gibraltár až 7 miliónov, a tiež tamojší obyvatelia, ktorí cestujú za prácou do Španielska. Picardo podotkol, že predstavy Madridu mu pripomínajú smutne známy postoj niekdajšej Frankovej diktatúry k tomuto územiu.

García-Margallo zároveň naznačil, že opatrenia by mohli byť ešte širšie. Do úvahy pripadá daňová kontrola obyvateľov Gibraltáru, ktorí vlastnia nehnuteľnosti v Španielsku, a tiež prísne kroky namierené proti tamojším prevádzkovateľom internetových hazardných hier.

O napätie sa zaujíma už aj Británia. Premiér David Cameron odkázal, že bude požadovať od Španielska, aby vysvetlilo svoje slová o zvažovaných opatreniach.

zväčšiť
gibraltár, spor, úžina, infografika

Najnovšie vyostrenie vzťahov nastáva krátko po tom, čo sa Španieli pohádali s Gibraltárom pre betónové bloky zhadzované do mora. Malá britská kolónia tvrdí, že vyrába umelý útes, ktorý pomôže rybám. Madrid, naopak, to považuje za rozhodnutie, ktoré má prekážať španielskym rybárskym lodiam. K tejto slovnej prestrelke došlo pred desiatimi dňami.

Na betón v mori odpovedalo Španielsko sprísnením hraničných kontrol. Spôsobilo to kolóny, ktoré boli zvlášť nepríjemné v horúcom počasí. Zdá sa pritom, že Gibraltár od umelého útesu neustúpi: „Skôr zamrzne peklo, ako by sme ho mali odstrániť,“ zdôraznil Picardo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Španielsko #anglicko #spor #Gibraltár #madrid #úžina #prieliv