Schwarzenberg: Ak Rusnokova vláda padne, pravica predstaví novú

Bývalá česká vládna koalícia je pripravená predstaviť svoju vládu, ak stredajšie hlasovanie o dôvere kabinetu Jiřího Rusnoka nebude úspešné.

06.08.2013 13:38 , aktualizované: 21:10
Schwarzenberg Foto: ,
Karel Schwarzenberg
debata (11)

Po rokovaní predsedníctva TOP 09 to oznámil Karel Schwarzenberg. Verí, že takúto vládu by prezident podporil. V prípade úspechu Rusnokovej vlády sú ale strany pripravené na možnosť predčasných volieb. Špičky strán bývalej koalície sa v utorok stretli, aby sa zjednotili na postupe voči Rusnokovej vláde. ODS, TOP 09 a LIDEM dlhodobo tvrdia, že všetci ich poslanci vláde úradníkov nevyslovia dôveru. Informuje o tom portál Českej televízie.

Schwarzenberg je pripravený aj na situáciu, že by Rusnokova vláda prešla. V Otázkach Václava Moravca Českej televízie povedal, že jeho strana by v takom prípade mohla hlasovať za rozpustenie snemovne a za predčasné voľby.

Ak vláda pri stredajšom hlasovaní dôveru nezíska, má bývalá koalícia záložný plán. „Potom predstavíme vládu, ktorú by sme chceli, ktorá v tom okamihu bude tieňová, ale ktorá by sa opierala o väčšinu v snemovni. Predpokladáme, že by sa snáď pán prezident vrátil k obvyklým postupom v tejto situácii a túto vládu menoval,“ konštatoval šéf českých konzervatívcov. „Vláda Miroslavy Němcovej by mala ako svoju hlavnú prioritu dokončiť to, čo robila vláda týchto troch strán,“ dodal podpredseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Němcová chce Zemana presvedčiť, že pravica má dostatok hlasov

Ak by však kabinet Jiřího Rusnok v stredu dôveru získal, bude podľa vyjadrenia Karla Schwarzenberga jeho strana podporovať urýchlené smerovanie k predčasným voľbám. „Mne neprekáža, že to Karel Schwarzenberg povedal, je to jeden z logických dôsledkov a variantov možného vývoja,“ podotkla potenciálna premiérka pravice Miroslava Němcová. „Musím povedať, že ODS nepanikári z predčasných volieb a ak by to mal byť jeden z dôsledkov toho, že by získala Rusnokova vláda dôveru, tak ja som na naň pripravená,“ zdôraznila.

Na stredajšom hlasovaní by mal byť prítomný aj český prezident Miloš Zeman, ktorý vystúpi so svojím prejavom. Zároveň bude chcieť aj dôkaz „stojednotkovej“ väčšiny koalície. „Večer sa budeme okrem iného baviť o tom, ako túto návštevu využiť, aby sme mu povedali, že ten počet poslancov naozaj existuje,“ uzavrela Němcová.

Socialisti aj komunisti nakoniec podporia Rusnokov kabinet

Najužšie vedenie českej sociálnej demokracie sa v utorok jednohlasne zhodlo na podpore vlády Jiřího Rusnoka. Sociálni demokrati ďalej trvajú na predčasných voľbách. Otvorí sa tým podľa nich cesta k voľbám. Za tento krok hlasoval aj predseda ČSSD Bohuslav Sobotka, ktorý pritom úradnícky kabinet doteraz podporiť odmietal.

Sociálnych demokratov tak podľa očakávania neodradilo ani Rusnokovo nedávne označenie tieňovej vlády sociálnej demokracie za „hviezdnu pechotu“. Za tento výrok sa už ospravedlnil s tým, že nikoho v ňom konkrétne nemenoval.

Úradnícky kabinet podporia aj komunisti. Novinárom to oznámil šéf strany Vojtěch Filip. Potvrdil tak očakávané stanovisko. „Vychádzali sme z analýzy programového vyhlásenia, pre nás sú podstatné predčasné voľby a tvrdíme, že je lepšie, aby Českú republiku do predčasných volieb viedla táto vláda ako ktorákoľvek iná," vyhlásil o rozhodnutí strany Filip. Nové voľby by sa podľa komunistov mali uskutočniť čo najskôr.

Rusnokovi ČSSD poskytne 54 hlasov, ďalších 11 mu sľúbili Veci verejné a 26 hlasov má od komunistov. V 200-člennej snemovni je proti úradníckej vláde až 103 poslancov: bývalá pravicová koalícia s niekdajším ľavicovým premiérom Jiřím Paroubkom a poslancom Petrom Bendom.

ČSSD chce tiež začať rokovania s ďalšími stranami o potrebných úpravách ústavy, ktoré spresnia právomoci jednotlivých ústavných inštitúcií, tak aby v krajine zostal zachovaný parlamentný systém. Strana chce napríklad stanoviť lehoty prezidentovi pri menovaní vlády a tiež zaviesť spoluzodpovednosť pre ďalšie ústavné inštitúcie na vymenovanie členov bankovej rady Českej národnej banky.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Zeman #Rusnok #vláda #Schwarzenberg #Němcová