Súd znížil Manningovi trest väzenia. Zo 136 rokov na 90

Malý úspech v utorok zaznamenali advokáti amerického vojaka Bradleyho Manninga, ktorého minulý týždeň vojenský súd vo Fort Meade (štát Maryland) uznal vinným zo špionáže a krádeže dôverných štátnych dokumentov.

06.08.2013 20:17
Bradley Manning Foto: ,
Vojak Bradley Manning
debata (4)

Sudkyňa Denise Lindová na žiadosť obhajoby zlúčila viaceré obvinenia s vysokou trestnou sadzbou a najvyšší možný verdikt sa tak znížil zo 136 na 90 rokov väzenia.

Manning nechal na serveri Wikileaks zverejniť státisíce bojových hlásení z irackej a afganskej vojny a tajných depeší amerického ministerstva zahraničia. Publikoval ich v roku 2010, kedy slúžil v misii v Iraku ako spravodajský analytik. Väčšina materiálov sa potom objavila na internete.

Pred týždňom bol Manning uznaný vinným z niekoľkých prípadov špionáže a krádeže, ale obvinenia z najvážnejšieho trestného činu napomáhania nepriateľovi ho súd zbavil. Podľa právnych expertov sa tak síce vyhol doživotiu, ale napriek tomu mu hrozí mnoho rokov väzenia. Po vyhlásení o vine proces minulú stredu vstúpil do fázy rozpravy o výške trestu, ktorá potrvá najmenej do piatku.

Obhajoba si opakovane sťažuje, že niektoré z 19 obvinení, ktorým Manning čelí, sa fakticky prekrývajú. Plukovníčka Lindová toto tvrdenie čiastočne uznala s tým, že niekoľko obvinení je založených na tom istom trestnom čine, čo môže obvineného poškodiť. Väčšinu námietok advokátov ale sudkyňa neuznala.

Obhajcovia Manninga popisujú ako naivného človeka s dobrým úmyslom. Jeho cieľom údajne nebolo poškodiť amerických vojakov v zahraničných misiách, ale vyvolať širšiu diskusiu o cieľoch americkej politiky. Prokurátori naopak majú Manninga za anarchistického hackera a slávychtivého zradcu, ktorý bezhlavo rozhlásil tajné informácie, ktoré prisahal chrániť.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #trest #Manning