Izrael schválil výstavbu tisícky domov na palestínskych územiach

Izraelský minister bytovej výstavby v nedeľu definitívne schválil vybudovanie ďalšej tisícky domov na okupovaných palestínskych územiach, oznámila agentúra Reuters.

11.08.2013 15:08
Palestína, osady, Izrael Foto:
Jednou z protizákonne postavených židovských osád na západnom palestínskom brehu rieky Jordán je aj Modi´in Illit.
debata (15)

Židovské osídlenie sa má podľa plánov kabinetu rozšíriť na západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme. Krok vláda oznámila iba tri dni pred pokračovaním izraelsko-palestínskych mierových rozhovorov.

„Žiadna krajina sveta nečaká na príkazy z cudziny, kde smie stavať a kde nie,“ uviedol vo vyhlásení minister Uri Ariel, ktorý je členom strany Židovský domov podporujúcej osídľovania palestínskych území. „Budeme presadzovať výstavbu obytných domov po celej krajine, je to v súčasnej dobe správna vec pre sionizmus aj pre izraelskú ekonomiku,“ uviedol minister.

Ariel oznámil, že 800 domov bude postavených vo východnom Jeruzaleme a ďalších takmer 400 v niekoľkých veľkých židovských osadách na západnom brehu Jordánu. Podľa analytikov môže vyvolať komplikácie najmä rozšírenie židovských osád Maale Adumim, Efrat a Ariel, pretože niektoré z nich ležia v samom srdci okupovaného Západného brehu Jordánu. Vyjednávači tak môžu mať značné ťažkosti pri pokuse o vymedzenie hraníc budúceho palestínskeho štá­tu.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás dlhodobo trval na tom, že mierové rokovania neobnoví, ak Izrael osídľovania okupovaných území nezastaví. Z tejto požiadavky nakoniec ustúpil až na nátlak Washingtonu. Stalo sa tak zjavne výmenou za prepustenie viac než stovky Palestínčanov dlhodobo väznených v Izraeli. Prvá skupina 26 väzňov má vyjsť na slobodu v utorok.

Západný breh Jordánu a východnú časť Jeruzalema okupoval Izrael počas vojny v roku 1967. Tieto územia majú spolu s pásmom Gazy tvoriť budúci palestínsky štát, o ktorého vznik sa Palestínčania dlhodobo usilujú. Dúfajú pritom, že cestu k tomuto cieľu otvoria práve obnovené mierové rokovania, ktoré majú v stredu pokračovať v Jeruzaleme.

O obnovu rozhovorov po trojročnej prestávke sa polročnou intenzívnou diplomaciou na Blízkom východe zaslúžili Spojené štáty. K prípravnému rokovaniu o obnove rozhovorov sa už izraelskí a palestínski predstavitelia zišli koncom júla vo Washingtone. Rozhovory by mali skončiť dohodou do deviatich mesiacov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #židovské osady #Palestína