Záhadná smrť dvoch Češiek - lúh zahladil stopy jedu?

Tragédia českých dovolenkárok v Egypte sa čoraz viac podobá na detektívky s Herculom Poirotom alebo Sherlockom Holmesom. Jedno silné podozrenie, priveľa otáznikov a čo, ak pravá stopa vedie k niekomu, o kom vôbec zatiaľ nebola zmienka?

12.08.2013 12:00
debata (19)

Pitva vykonaná v Egypte podľa poznatkov českých médií dokázala, že matka s dcérou boli otrávené. Detaily sú však záhadné. Nemenovaný český profesor biochemiky, ktorý sa ozval portálu tn.cz, upozornil na možnú prítomnosť dvoch látok: „Obe mali rozleptaný žalúdok. To by ukazovalo na lúh, lenže po otrávení ním nenastane rýchla smrť. Všetko nasvedčuje tomu, že im niekto podal najprv silný jed a potom lúh.“ Expert dodal, že lúh zničí stopy jedu a toxikologické testy preto neposkytnú presnú odpoveď na príčinu úmrtia.

Ďalšou záhadou je podľa denníka Blesk to, ako sa mohla žieravina (lúh sodný) dostať do žalúdkov bez toho, aby im spálila ústnu dutinu a hrtan. „Mohol im byť vpichnutý posmrtne priamo do žalúdku, ale to by pitva mala odhaliť,“ povedal novinám kriminalista, ktorý si taktiež neželal byť menovaný.

Major v dôchodku Karel Malý je presvedčený, že ak im niekto podal jed, tak to bol jedine manžel, respektíve otec. „Môžem sa mýliť, ale vrahom je on,“ zdôraznil bývalý vyšetrovateľ, čo riešil skutočný prípad, ktorý sa stal námetom známej časti Studňa v televíznom seriáli Tridsať prípadov majora Zemana. Malý však súčasne poukázal na to, aké rozuzlenie by vyhovovalo krajine faraónov: „Egypťanom by sa hodilo, aby bol z vraždy usvedčený Čech. To by turizmu uškodilo najmenej.“ Česká polícia zatiaľ nedostala oficiálnu pitevnú správu, pričom pozostalí sa už vopred rozhodli, že sa s jej závermi neuspokoja. Požiadali preto patológov v Česku, aby sa pokúsili zistiť presnú príčinu smrti.

Podozrivý Čech zostáva v Egypte. Tamojšie úrady ho síce neobvinili, ale nateraz mu nedovoľujú vrátiť sa domov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #smrť Češiek