Rumunský prezident hodil Orbánovi rukavicu

Nová salva vo vojne slov medzi Bukurešťou a Budapešťou prišla z nečakanej strany. Do vlády Viktora Orbána sa tvrdo pustil rumunský prezident Traian Basescu, ktorý dlhé roky vystupoval v úlohe osobného priateľa maďarského premiéra.

14.08.2013 11:00
Sólyom, Basescu Foto:
Maďarský prezident László Sólyom a rumunský prezident Traian Basescu na archívnej fotke.
debata (169)

„Rumunsko bude urýchlene konať spolu s ďalšími krajinami, pretože Maďarsko sa stalo regionálnym ohniskom nestability v otázke menšín,“ citovala Basesca agentúra MTI. „Rumunsko prijme vedúcu úlohu pri poučení Maďarska o tom, kde je jeho miesto,“ dodal v diskusii na letnej univerzite v Izvorul Muresului.

Basescu prehovoril v pondelok v Sikulsku, sedmohradskej oblasti obývanej z veľkej časti Maďarmi, kam politici z Budapešti radi chodia rečniť do letných mládežníckych táborov. Len v uplynulý víkend na jednom takom podujatí vodca extrémistického Jobbiku Gábor Vona rozvíjal myšlienky o tom, že Maďari sa nesmú vzdať revízii Trianonu a že pri presadzovaní záujmov krajanov musia byť pripravení na konflikty s okolitými štátmi. Oficiálna Bukurešť na to reagovala varovaním, že Vonovi v budúcnosti môže zakázať vstup na územie Rumunska.

Letné univerzity v Sikulsku si obľúbil aj Orbánov Fidesz. Diskusiu maďarského premiéra v mládežníckom tábore v Baile Tusnad pred dvoma týždňami niektoré budapeštianske médiá dokonca označili za štart jeho kampane pred jarnými domácimi parlamentnými voľbami. Orbán pri verejnej debate sedel za jedným stolom s radikálnym maďarským politikom z Rumunska, europoslancom Lászlóom Tőkésom, ktorý zopakoval svoju výzvu na vyhlásenie autonómie Sikulska a Budapešť vyzval, aby „prijala rolu ochrannej mocnosti Sedmohradska“.

Rumunský prezident Tőkésove výroky označil za vrchol nelojality k vlastnej krajine. „Ten, kto pred pár dňami požadoval, aby Sedmohradsko dali pod protektorát, si nezaslúži rumunské občianstvo,“ citoval ho portál Kronika.ro. Basescu však odkázal aj maďarskej politickej elite, že na budúce leto sa už nebude môcť tak „nerušene túlať“ po sedmohradských župách. „Politici z Maďarska sa stali veľmi bezočiví. V budúcnosti pravdepodobne už neumožníme konanie letnej univerzity v Baile Tusnad,“ povedal podľa denníka Új Magyar Szó.

Oficiálna Budapešť sa výroky Basesca rozhodla nerozmazávať. Na podobné ostré vyhlásenia si už zvykla od stredoľavicovej vlády Victora Pontu. Basescovo nečakané pritvrdenie tónu maďarská tlač pripisuje tomu, že na budúci rok mu vyprší posledný prezidentský mandát. Bývalý námorný kapitán by sa potom rád udržal v politike prostredníctvom novozaloženej stredopravicovej strany, ktorú nechce vystaviť obvineniam, že zrádza rumunské národné záujmy.

© Autorské práva vyhradené

169 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Rumunsko #traian basescu