Experti: Bomby z oblečenia sa dajú vystopovať

Namočiť, vysušiť, odpáliť. Tak by mohol v krátkosti vyzerať teroristický útok v podaní Al-Kajdá. Americká televízia ABC minulý týždeň informovala, že úrady sa obávajú práve takéhoto scenára.

15.08.2013 10:00
debata

Teroristi vraj dokážu namočiť do tekutej výbušniny šaty. Bombou by sa tak mohol teoreticky stať každý kus oblečenia.

Hoci to podľa vedcov možné je, neznamená to, že by okolo nás chodili členovia Al-Kajdá vo výbušných oblekoch. Britský expert na anorganickú chémiu Robert Benfield z Kentskej univerzity súhlasí, že sa takto bomby vyrábať dajú. Dokonca z pomerne bežne dostupných materiálov. Otázkou by však bola sila výbušniny i to, ako by sa dala odpáliť.

„Rýchlosť procesu odpálenia výbušniny je založená na chemickej reakcii, ktorá sa uskutoční v materiáli. A závisí aj od toho, v akej forme výbušnina existuje,“ vysvetľuje Benfield. „Ak by sa do nej namočili šaty, tak by sa zriedila. Potrebná reakcia by nemohla byť dostatočne rýchla na spôsobenie veľkých škôd. Nepochybujem, že šaty by napríklad mohli začať horieť, ale určite by bol výsledok slabší. Táto metóda by si tiež vyžadovala rozsiahle skúšky,“ povedal pre Pravdu expert na výbušniny.

„Áno, viem si predstaviť taký scenár, že by sme namočili časť oblečenia do roztoku s obsahom výbušného materiálu a po vysušení by si látka zachovala vlastnosti bomby,“ hovorí aj John Goodpaster, americký forenzný expert z Indianskej univerzity. „Mohli by to byť výbušniny, ktoré explodujú pri náraze. Potrebovali by ste napríklad kladivo. Je to však dosť nepraktický spôsob, ako ich odpáliť. Dala by sa použiť aj klasická rozbuška, tú je však možné pri prehliadke objaviť. Samozrejme, akúkoľvek výbušninu by teroristi použili, trénované psy by na ňu mali upozorniť,“ uviedol pre Pravdu Goodpaster.

„V médiách som si prečítal, že by explozívny materiál nemal žiadny zápach. Zmiatol by tak psov. Hovoríme tu však o výbušninách na báze dusičnanov. Psy na to cvičíme, aj keď taký pentrit, ktorý by prichádzal do úvahy, má menej intenzívny zápach,“ tvrdí tiež Benfield.

Pre nešpecifikovanú teroristickú hrozbu na viac dní uzavreli USA takmer 20 svojich ambasád v islamskom svete a Izraeli. Za výbušnými inováciami Al-Kajdá údajne stojí Ibrahim al-Asíri. Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií bol zranený pri víkendovom útoku bezpilotného lietadla v Jemene.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Bomby #al-Káida