Ozbrojenci v Sýrii zastrelili 11 ľudí, zaútočili na kresťanských civilistov

Ozbrojenci v centrálnej časti Sýrie zastrelili jedenásť ľudí, z ktorých väčšina sú kresťania. Uviedli to štátne médiá a aktivisti. Podľa svedkov išlo o sektársky útok namierený proti členom tejto náboženskej menšiny v krajine.

17.08.2013 14:59
Sýria Foto: ,
Od začiatku bojov povstalcov utiekol pred násilím zo svojho domova takmer každý štvrtý Sýrčan.
debata (13)

Sýrska štátna agentúra SANA nočný útok v provincii Homs označila za masakru, ktorej obeťami sa stali najmä ženy a deti. Exilová opozičná Sýrska organizácia pre ľudské práva uviedla, že medzi obeťami je deväť kresťanov. Rebeli vraj zaútočili na kontrolné stanovisko provládnych milícií a zabili päť ich členov. Ďalší šiesti mŕtvi sú civilisti.

Kresťania, ktorí tvoria asi desať percent obyvateľov Sýrie, tvrdia, že sa môžu ľahko stať terčom násilia v krajine, kde už skoro dva a pol roka zúri násilné povstanie proti režimu prezidenta Bašára Asada. Okrem iného sa obávajú toho, že sa ocitnú v krížovej paľbe medzi znepriatelenými moslimskými skupinami. Mnoho protivládnych rebelov považuje kresťanov za stúpencov Asadovho režimu.

Boje v Sýrii si vyžiadali od marca 2011 už viac ako 100-tisíc obetí. Podľa priebežnej bilancie Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) dosiahol počet tých, ktorí utiekli zo Sýrie pred konfliktom a získali status utečenca alebo o neho požiadali, 1 916 387 ľudí. Viac ako štyri milióny Sýrčanov opustilo svoje domovy, ale v krajine zostali. Po 28 mesiacoch bojov sa tak v krajine so zhruba 23 miliónmi obyvateľov dal na útek pre násilnosti skoro každý štvrtý človek.

Sýrska organizácia pre ľudské práva v sobotu tiež informovala, že radikáli z teroristickej siete Al-Kajdá spustila novú ofenzívu proti regiónom s kurdskou väčšinou na severe Sýrie. Ofenzíva má vraj najmenej 17 mŕtvych.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #povstalci