V Dúhovom sprievode prešlo ulicami Prahy desaťtisíc ľudí

Až desaťtisíc ľudí sa v Prahe zúčastnilo tretieho ročníka festivalu sexuálnych menšín Prague Pride. Ešte pred jeho začiatkom prešli českou metropolou aj priaznivci konzervatívnych hnutí, ktorí usporiadali pochod za tradičnú rodinu.

17.08.2013 21:20
Prague Pride Foto: ,
Dúhovým sprievodom v Prahe vyvrcholil tretí ročník festivalu sexuálnych menšín Prague Pride.
debata (71)

Dúhový sprievod sa začal o 13.00, už v tom čase bolo na mieste niekoľko tisíc ľudí a alegorické vozy, napríklad morská panna či príves so ženami v klietkach. Mnohí z prítomných boli cudzinci. Sprievod potom vyrazil do ulíc Prahy a končil na Letnej, kde sa do 22.00 konal koncert, na ktorom vystúpili rôzne kapely, informuje český spravodajský portál iDnes.cz.

Výrazným motívom sprievodu bola figurína ruského prezidenta Vladimira Putina v šatách a s mejkapom. Išlo o narážku na kontroverzný ruský zákon, ktorý propagáciu homosexuality trestá pokutami alebo väzením, cudzincom hrozí v takom prípade i vyhostenie.

Dúhovým sprievodom v Prahe vyvrcholil tretí... Foto: Reuters, David W. Cerny
Prague Pride Dúhovým sprievodom v Prahe vyvrcholil tretí ročník festivalu sexuálnych menšín Prague Pride. Podľa odhadov polícia sa ho zúčastnilo až do 10-tisíc ľudí.

Podľa usporiadateľov sa „pochodu hrdosti“ zúčastnilo desať až pätnásťtisíc ľudí, policajný odhad sa pohybuje medzi 8 až 10-tisíc. Na pokojný priebeh dozerali desiatky policajtov, strážnikov i členov antikonfliktného tímu. Nad sprievodom krúžil i vrtuľník.

Policajti potvrdili, že sa celá akcia zaobišla bez akýchkoľvek konfliktov. Okolo trasy sprievodu postávali len hŕstky odporcov. Tí mali napríklad transparenty s heslami „Homo sex – cesta do pekla“ alebo „Česko nie je Sodoma“. Jeden z odporcov pre spravodajský portál povedal, že mu nejde o žiadne konflikty, chce len vyjadriť svoj názor.

Dúhového sprievodu v Prahe sa zúčastnilo aj... Foto: Reuters, David W. Cerny
Prague Pride Dúhového sprievodu v Prahe sa zúčastnilo aj množstvo cudzincov z celého sveta.

Ešte pred samotným sprievodom homosexuálov prebehla akcia Mladých kresťanských demokratov a Hnutia za život. Chceli podporiť tradičnú rodinu a zároveň vyjadriť solidaritu odporcom sobášov homosexuálov vo Francúzsku. Obávajú sa toho, že rovnako ako tam by si aj v Česku mohli gejovia a lesby napríklad adoptovať deti.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Prague Pride