Protestujúci islamisti ničia kostoly, bojíme sa ísť von, tvrdí novinárka

Egypt posledných dní, to nie sú len násilné zásahy ozbrojených zložiek proti protestujúcim civilistom, ktorí sú stúpencami zosadeného prezidenta Muhammada Mursího.

18.08.2013 10:54
Egypt, nepokoje Foto: ,
Islamské Moslimské bratstvo vyzvalo priaznivcov k ďalším protestom po celej krajine.
debata (93)

Ako popísala dianie v krajine egyptská reportérka Múna Savílámová, ozbrojení členovia a prívrženci Moslimského bratstva podpaľujú a ničia kresťanské kostoly, mešity, policajné stanice a ďalšie vládne budovy. Rozohnilo ich zvrhnutie prezidenta Muhammada Mursího a následné zničenie ich protestných táborov v Káhire.

Podľa Savílámovej konala armáda na začiatku júla správne, keď sa rozhodla Mursího zosadiť. Prezident mal podľa nej rok na to, aby ukázal, že dokáže zjednotiť celý Egypt, robil však pravý opak. „Teraz našu krajinu ovládlo násilie a ja sa bojím vychádzať z domu,“ dodala novinárka.

Múna sa aktívne zúčastnila aj revolúcie na začiatku roku 2011, pri ktorej bol zvrhnutý vtedajší prezident Husní Mubarak. Tento rok 30. júna opäť vyšla do ulíc a rovnako ako ostatní žiadala predčasné voľby a ochranu od armády.

„Medzinárodné médiá hovoria, že v Egypte došlo k vojenskému prevratu, myslím si však, že nemajú pravdu. Veď zosadenie Mursího žiadalo 30 miliónov Egypťanov v uliciach a teraz vznikla dočasná civilná vláda,“ uviedla egyptská reportérka. „Keby sme považovali 30. júl za vojenský prevrat, aj 25. január 2011, po ktorom sa dostal k moci Mursí, by bol podľa tejto logiky vojenským prevratom,“ dodala.

Múna pracuje v štátnej televíznej stanici Nile TV a za svoju reláciu Peace in Focus, v ktorom spovedá známe osobnosti, získala už niekoľko ocenení.

Demonštranti mávali počas protestov aj vlajkami Al-Kajdá

Centrom protestov sa stalo najmä káhirské Ramzesovo námestie. Niektorí z demonštrantov tu tento piatok podľa egyptskej novinárky mávali aj vlajkami teroristickej siete Al-Kajdá. Na otázku, čo stojí za súčasným násilím v krajine, má jasnú odpoveď. Muhammad Mursí a jeho stúpenci. „Husní Mubarak odstúpil za 18 dní, aby sa vyhol ešte väčšiemu krviprelievaniu, Mursí sa však chce stále udržať pri moci. A jeho priaznivci verejne vyhlasujú, že budú v násilných protestoch po celej krajine pokračovať dovtedy, kým nebude Mursí opäť vo funkcii. To je terorizmus,“ myslí si Múna Savílámová.

Piatkové protesty, ktoré zvolalo hnutie...
Nad centrom Káhiry, kde sa konajú masové...
+12Telá obetí piatkovej demonštrácie odnášajú do...

Čo by mohlo situáciu v krajine upokojiť? Podľa egyptskej novinárky by mala vzniknúť vláda uzmierenia, ktorá nebude zahŕňať politické strany založené na náboženstve. Vrahovia by sa mali dostať pred súd a krajine by mal vládnuť prezident všetkých Egypťanov. „Ústava z roku 2012 by mala byť doplnená o články pojednávajúce o rovných právach, o zákaze diskriminácie, o ochrane ľudských práv, demokracii a sociálnej spravodlivosti,“ uviedla Savílámová. Ako dodala, Moslimské bratstvo by malo byť v Egypte zakázané, a dokonca aj vyhlásené za teroristickú organizáciu.

S ostrou streľbou vraj začali demonštranti, nie policajti

Aj podľa egyptského študenta Múhaba Samího došlo k vyhroteniu násilia pre to, že niektorí priaznivci islamského Moslimského bratstva sú ozbrojení a neváhajú útočiť na bezpečnostné zložky. „Egyptské úrady priaznivcov Mursího vyzvali, aby pokojne opustili svoje protestné tábory, oni však tieto výzvy ignorovali. V stredu sa rozhodli zasiahnuť s použitím slzného plynu, boli však prekvapení tým, že sa z tábora ozvala streľba ostrými nábojmi. To následne viedlo k toľkým obetiam,“ popísal dianie Samí.

Prívrženci zvrhnutého prezidenta Mursího bojujú...
Policajné jednotky násilím rozháňajú tábory...
+17Policajné jednotky násilím rozháňajú tábory...

Za posledných pár dní podľa neho v krajine vypálili tridsať kostolov a 50 policajných staníc, popolom ľahlo aj veľké množstvo vládnych budov. „Zomrelo veľké množstvo ľudí, bolo medzi nimi aj vyše 60 policajtov a vojakov, čo ukazuje, že nešlo len o mierumilovné protestné tábory,“ myslí si egyptský študent. Islamisti podľa neho odmietajú rokovať o akomkoľvek zmiere v krajine, presvedčili sa o tom aj zástupcovia medzinárodného spoločenstva, ktorí v uplynulých týždňoch do krajiny prišli.

V Egypte podľa neho však zatiaľ nevypukla občianska vojna. „Ide o stret medzi Moslimským bratstvom a všetkými ostatnými – umiernenými moslimami, kresťanmi, armádou, políciou a ďalšími. Ak však použijeme slovo vojna, tak je to vojna proti terorizmu,“ uzavrel Muháb Samí.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje v Egypte