V Česku obvinili autora falošných hraničných kontrol ŠtB

Česká polícia v pondelok potvrdila obvinenie jedného zo žijúcich autorov rafinovej akcie niekdajšej komunistickej tajnej služby, ktorej súčasťou bolo zriadenie falošných hraničných kontrol zameraných na chytanie ľudí utekajúcich na Západ.

19.08.2013 12:56
väzeň, väzenie, väznica, mreže Foto:
Obvinenému môže hroziť až desať rokov za mrežami.
debata (2)

Podnet na vyšetrenie dal pred dvoma rokmi americký historik českého pôvodu Igor Lukeš. Historik žijúci v americkom Bostone sa o krutej akcii dozvedel od jednej z obetí a požiadal preto o potrestanie vinníkov. Obete ich falošnej hry známej ako Operácia Kámen totiž podľa jeho slov dodnes veľmi trpia. Lukeš poukázal na to, že dvaja z organizátorov operácie sú stále nažive a žijú v luxuse. Mal na mysli dnes 92-ročného Evžena Abrahamoviča žijúceho v rodinnom dome v Prahe. Napriek vysokému veku mu môže hroziť až desať rokov za mrežami. Podozrivý však okrem Abrahamoviča je aj o rok mladší Emil Orovan. Ten ale údajne zmizol v zahraničí, píše portál českého denníka Mladá fronta Dnes.

Riaditeľ českého Úradu dokumentácie a vyšetrovania zločinov komunizmu Pavel Bret potvrdil, že komunistická tajná ŠtB na prelome 40. a 50. rokov zriadila na hraniciach vtedajšieho Československa a Nemecka falošné hraničné kontroly. Agenti v prestrojení tam čakali na ľudí, ktorí chceli ujsť do Západného Nemecka a Rakúska. Oblečení napríklad ako americkí dôstojníci s pohárom whisky v ruke dostali od svojich obetí všetky potrebné údaje, ktoré potom zneužili a ľudí, čo chceli ujsť tvrdo trestali. Falošné kontroly umocnené vystavením amerických symbolov vrátane portrétu amerického prezidenta sa spravidla nachádzali niekoľko kilometrov pred skutočnými hranicami. Akciu zrušili na podnet USA, ktoré sa sťažovali na nepovolené používanie ich štátnych symbolov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #obvinenie #ŠtB #tajná služba