V Egypte zadržali vodcu Moslimského bratstva, omylom zabili novinára

Egyptské bezpečnostné sily v pondelok zabili šéfa regionálnej pobočky egyptského denníka Al-Ahrám v provincii Baháríja po tom, čo spustili streľbu na automobil, o ktorom si mysleli, že chce uniknúť zo stanoviska pre kontrolu dodržiavania zákazu nočného vychádzania. Informovala o tom egyptská armáda.

20.08.2013 08:24
Egypt, nepokoje Foto: ,
Príslušníci egyptskej armády dozerajú na poriadok v uliciach Káhiry.
debata

Novinár šiel v auto so svojím kolegom z denníka Al-Gumhúríja, ktorý vyviazol bez zranení. Novinári majú zo zákazu nočného vychádzania výnimku.

Automobil podľa armády vyvolal podozrenie, pretože šiel v čase zákazu nočného vychádzania veľkou rýchlosťou a nereagoval na výzva na zastavenie, ani na výstražné výstrely do vzduchu.

Zadržali vodcu Moslimského bratstva

Egyptské bezpečnostné sily zadržali v Káhire vodcu Moslimského bratstva Muhammada Badího. Informovali o tom štátne médiá. Moslimské bratstvo protestuje proti júlovému zvrhnutiu egyptského prezidenta Muhammada Mursího, čo označuje za armádny puč.

Badího zadržali v káhirskej štvrti Nasr, ktorá bola centrom protestov bratstva v minulých týždňoch. Badího čaká súd kvôli obvineniu zo sprisahania ohľadom smrti ôsmich demonštrantov pred káhirským sídlom bratstva v júni tohto roku.

Pri stretoch medzi vládnymi silami a priaznivcami zvrhnutého prezidenta Mursího zomrelo v Egypte od minulej stredy 900 ľudí. Mursího, ktorý vzišiel z radov islamského Moslimského bratstva, odstavila po roku pôsobenia v prezidentskom úrade 3. júla armáda. Exprezidenta zadržiavajú na utajenom mieste pre obvinenie z vrážd a zo špionáže.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun tento týždeň uviedol, že Mursí by mal absolvovať transparentný súdny proces, alebo by mal byť prepustený. Vyzval tiež k rozšíreniu politického priestoru pre Moslimské bratstvo, ktorý je podľa neho v súčasnosti „veľmi obmedzený“.

debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje v Egypte