Klaus sa vracia?

Keď dnes českí poslanci budú hlasovať o predčasnom rozpustení parlamentu, rozhodnú možno aj o budúcom politickom osude bývalej hlavy štátu.

20.08.2013 10:06
Václav Klaus Foto: ,
Český exprezident Václav Klaus zvažuje svoj návrat do aktívnej politiky.
debata (3)

Päť mesiacov po tom, čo opustil Pražský hrad, Václav Klaus (72) zvažuje návrat do aktívnej politiky. „Definitívne rozhodnutie o zapojení sa do straníckeho súťaženia bývalý prezident podmieňuje tým, že sa snemovňa v utorok skutočne rozpustí a na jeseň budú predčasné voľby,“ napísal včera denník Právo.

Objavuje sa čoraz viac náznakov, že niekdajší čestný predseda Občianskej demokratickej strany by mohol viesť niektorú z kandidátok. Volebnú spoluprácu s ODS, ktorú pred vyše dvoma desaťročiami zakladal, sám vylúčil. „Moje angažmán v tejto strane neprichádza v dnešnej dobe do úvahy,“ citovali ho Lidové noviny. ODS je podľa Klausa v hlbokej kríze a bez zmeny ľudí a ich správania sa s tým nedá nič robiť. „Pretože je to moje dieťa, tak z toho radosť nemám,“ dodal.

Niekdajší federálny minister financií, český premiér i prezident sa však zjavne nechce naplno venovať len povinnostiam manžela veľvyslankyne na Slovensku. „Ak sa politická scéna dostáva do dynamiky, tak nevylučujem, že Václav Klaus do toho so svojou typickou razanciou zasiahne,“ potvrdil včera pre portál ParlamentníListy.cz „istý pohyb v tomto smere“ dlhoročný blízky spolupracovník exprezidenta Petr Hájek. Pravá časť politického spektra, ktorá podľa Hájka nie je zastúpená v parlamente, má dôvod očakávať významné prekvapenie. Nevylúčil pritom, že keďže „pravicové strany vôbec nie sú pravicou“, voľné miesto zaplní iné zoskupenie.

Vybudovať si novú stranu do jesenných predčasných volieb Klaus nestihne. Portál Novinky.cz špekuluje, že základom jeho kandidátky by mala byť strana Suverenita. Jej predsedníčka, bývalá europoslankyňa Jana Bobošíková, ktorá má pre svoj bojovný euroskepticizmus k exprezidentovi politicky blízko, už vyhlásila, že je pripravená poskytnúť mu útočisko: stranícku štruktúru i zázemie. „Ak by sa Václav Klaus rozhodol pre návrat do aktívnej politiky, strana urobí všetko preto, aby tento návrat bol úspešný,“ povedala pre ParlamentníLis­ty.cz. Podľa Práva sa dokonca uvažuje o tom, že Suverenita by k svojmu názvu pripojila Klausovo meno. Posilniť by ju mohli aj ďalšie osobnosti, ktoré sa hlásia ku Klausovmu politickému odkazu. Jeho niekdajší nástupca na čele ODS, expremiér Mirek Topolánek v nedeľu pre Českú televíziu vyhlásil, že by „s Klausom išiel na barikády“, pričom by to nemuselo byť pod hlavičkou ODS.

Pre Suverenitu, ktorá podľa nedávneho prieskumu môže rátať so štyrmi percentami hlasov, by to s najväčšou pravdepodobnosťou znamenalo poistku, že prekročí parlamentný prah. S výraznejším triumfom však podľa politológa Jiřího Peheho sotva môže rátať. „Je veľmi silnou osobnosťou, takže on sám by zrejme uspel,“ povedal o Klausovi pre ParlamentníLis­ty.cz. „Ale nemyslím si, že by to znamenalo, že strana, ktorú by zaštítil, by vo väčšej miere uspela,“ dodal.

Dopyt po návrate Klausa totiž nie je nijako závratný. Prieskum, ktorého výsledky v nedeľu zverejnila Česká televízia, ukázal, že takmer tri štvrtiny Čechov si ho neželajú. „Klausa podporuje asi 25 percent ľudí,“ cituje portál Týden.cz sociológa Daniela Prokopa. „To je zhruba rovnaké číslo, na ktorom sa zastavila dôvera k nemu po tom, čo vyhlásil kontroverznú amnestiu,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Klaus #Česko #Politika