Sýrska opozícia hlási plynový útok a 1 300 obetí

Sýrska opozícia v stredu ohlásila chemický útok armády pri Damasku a stovky mŕtvych. Vláda aj armáda to však rozhodne popreli.

21.08.2013 08:54 , aktualizované: 16:24
debata (16)

Opozičné zdroje svoje údaje o počte obetí postupne zvýšili až na 1 300 ľudí, ktorí vraj zahynuli pri bombardovaní a plynovom útoku. Informácie ale zatiaľ nebolo možné overiť. Štátna televízia označila správy opozície za úplne nepravdivé. Ich cieľom je vraj odviesť pozornosť expertov OSN, ktorí prišli do Sýrie pred niekoľkými dňami preveriť informácie o údajných predchádzajúcich chemických útokoch.

Opozícia najskôr informovala o desiatkach a neskôr o približne 500 mŕtvych, neskôr zástupca opozície George Sabra upresnil bilanciu na 1 300 obetí. Šéf opozičnej koalície Ahmad Džarba požiadal Bezpečnostnú radu OSN, aby pre túto udalosť zvolala mimoriadne zasadnutie. Vyzval zároveň expertov OSN, ktorí sú v Sýrii, aby dejisko útokov navštívili. Za inšpekciu miesta sa vyslovila aj Liga arabských štátov a tiež Európska únia požaduje okamžité a dôkladné vyšetrovanie.

Británia by považovala za šokujúce vystupňovanie sýrskej krízy, ak sa správy o chemických útokoch potvrdia. Londýn vyzval sýrsku vládu, aby umožnila inšpektorom dejisko útokov prehliadnuť. Britský minister zahraničia William Hague chce, aby o útoku rokovala BR OSN. Tiež francúzsky prezident François Hollande povedal, že požiada OSN, aby poslala na miesto útoku personál a aby tento útok vyšetrila.

Sýrska štátna televízia už ráno správy o použití chemických zbraní poprela. Podľa nej je cieľom rozptýliť inšpektorov OSN. Podobne útok poprela sýrska armáda, podľa ktorej ide o úplne nepodložené správy a o hystériu potápajúcej sa opozície. „To nie je pravda. Všetky informácie sú vymyslené a majú zmiasť inšpektorov,“ povedal sýrsky veľvyslanec v Moskve Rijád Haddad.

Inšpektori sú v Sýrii od nedele. Vedie ich švédsky vedec Ake Sellström. Švédskej agentúre TT uviedol, že útok by sa mal vyšetriť, ale vysoký počet obetí, o ktorom sa hovorí, sa mu zdá podozrivý. „Znie to ako niečo, čo by sa malo preveriť. Záleží na tom, či o to generálneho tajomníka OSN požiada niektorý z členských štátov OSN,“ povedal telefonicky agentúre. Hneď ako bude vznesená formálna žiadosť, musí vraj tiež s prístupom inšpektorov na miesto súhlasiť Damask. Švédsky minister zahraničia Carl Bildt vyzval na Twitteri Damask, aby ich na miesto pustil.

Podľa Ramiho Abdara Rahmána, ktorý situáciu opisuje z exilového sídla opozície v Londýne, dopadali rakety s hlavicami naplnenými plynom z lietadiel a boli odpaľované aj zo zeme. Sýrska vláda podľa neho vedie rozsiahlu ofenzívu proti východným a západným predmestiam metropoly, pretože práve tieto miesta ovláda opozícia. „Je to masaker spáchaný chemickými zbraňami. Návšteva tímu OSN je žart. (Prezident) al-Asad dal svetu najavo, že si z nich nič nerobí,“ povedal jeden z aktivistov agentúre Reuters.

Na internete sa začali objavovať zábery mŕtvych ľudí, uložených v miestnostiach. Sú medzi nimi deti a ženy. Telá nie sú zväčša zakrvavené a nenesú známky zranenia. „Mnoho mŕtvych sú ženy a deti. Keď ich sem priviezli, mali rozšírené zrenice, studené končatiny a penu v ústach. Lekári hovoria, že sú to typické príznaky pôsobenia nervového plynu,“ povedala zdravotná sestra citovaná agentúrou Reuters. „Útok sa odohral tretej hodine ráno (2.00 SELČ). Väčšina z tých ľudí zomreli doma,“ tvrdí zdroj agentúry Reuters.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Sýria #Damask