Japonsko chce zvýšiť stupeň závažnosti úniku vody z Fukušimy

Je to horšie, ako sa pôvodne zdalo. Približne 300 ton rádioaktívnej vody, ktorá v utorok prenikla z nádrže v objekte japonskej jadrovej elektrárne Fukušima zasiahnutej v roku 2011 cunami, do mora, je podľa úradov nebezpečenstvom vyžadujúcim prehodnotenie a varovanie.

21.08.2013 10:00
Fukušima, Japonsko Foto: ,
Japonská vláda odhaduje, že zo zničenej jadrovej elektrárne Fukušima 1 uniká denne do mora 300 ton rádioaktívnej vody.
debata

Podľa spoločnosti Tokyo Electric Power (Tepco) voda mohla unikať cez ventil vedúci do odtokového koryta okolo jednej z nádrží a časť z nej skončila v pôde.

„Po preskúmaní vzoriek je voda natoľko kontaminovaná, že ak by v jej tesnej blízkosti stál človek, tak by dostal päťnásobok povolenej ročnej dávky. Po desiatich hodinách v blízkosti kontaminovanej vody by mohol dostať chorobu z ožiarenia,“ povedal Masajuki Ono, generálny manažér Tepco.

Pred viac ako dvoma rokmi elektráreň vo Fukušime čelila obrovskému zemetraseniu a následnej cunami. Provizórne nádrže, z ktorých unikala aj stále uniká voda, majú gumové spoje. Životnosť spomínaného druhu nádrží odborníci odhadujú na približne päť rokov. Aj preto spoločnosť Tepco už oznámila, že chystá inštaláciu zváraných nádrží, ktoré by účinnejšie odolávali vode. Samotný proces sanácie však bude podľa odborníkov trvať aj niekoľko desiatok rokov.

Napriek obrovskému nebezpečenstvu vyplývajúcemu z možného vystavenia radiácii, plánuje istá skupina Japoncov vybudovať neďaleko elektrárne turistické stredisko. Malo by v ňom byť napríklad aj múzeum venované katastrofe, ako aj špeciálne upravené hotely (v snahe zamedziť vystaveniu sa radiácii), reštaurácie, ale aj ďalšie zariadenia.

Viaceré agentúry v tejto súvislosti informujú, že ak sa podarí presadiť návrh výstavby strediska, tak turisti budú mať možnosť pozrieť si priamo aj stred Fukušimy. Mohli by ho však navštíviť iba v ochrannom obleku. Podobne ako pri návšteve havarovaného 4. reaktora v ukrajinskom Černobyle, kde si za poplatok môže záujemca vyfotografovať betónom zaliaty sarkofág. A tak aj vo Fukušime by sa turista dostal k reaktorom zaliatym betónom a zároveň by zblízka videl práce súvisiace s odstraňovaním následkov vyčíňania prírodného živlu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Fukušima #rádioaktivita