NSA sledovala poštu Američanov, aj keď nesúvisela s terorizmom

Americká Národná agentúra pre bezpečnosť (NSA) tri roky sledovala desiatky tisíc súborov elektronickej pošty Američanov, ktorá nemala žiadnu súvislosť s terorizmom.

21.08.2013 22:46
počítač, internet Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (18)

Uvádzajú to tri verdikty tajného súdu, ktorý má za úlohu kontrolovať činnosť NSA pri monitorovaní internetovej a telefonickej komunikácie. O odtajnení súdnych rozhodnutí v stredu rozhodol šéf amerických bezpečnostných služieb James Clapper.

Podľa odtajnených súdnych protokolov napríklad NSA v roku 2011 nedopatrením zachytila ​​až 56 000 položiek mailovej korešpondencie Američanov, ktorá s terorizmom nijako nesúvisela. Agentúra po zistení omylu informovala súd, ktorý nariadil zjednať nápravu. NSA mala obmedziť množstvo zozbieraných dát i dobu ich uchovávania.

Na existenciu globálneho špionážneho programu NSA, ktorého cieľom bolo sledovať obrovské objemy elektronickej pošty a telefónnych hovorov, upozornil bývalý bezpečnostný technik Edward Snowden, ktorý potom našiel útočisko v Rusku. Jeho informácie vyvolali silnú vlnu protestov a tlak na americkú vládu, aby s rozsiahlym špehovaním prestala.

Prezident Barack Obama nedávno oznámil, že plánuje posilniť transparentnosť činnosti bezpečnostných zložiek a podrobiť analýze výzvedné a monitorovacie technológie amerických špionážnych organizácií.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Snowden #NSA #USA