V Egypte zatkli dalšieho hovorcu Moslimského bratstva

V Egypte vo štvrtok zatkli ďalšieho hovorcu Moslimského bratstva. Vo väzbe sa v minulých dňoch ocitlo už viac ako 30 prominentných členov tejto islamistickej organizácie, vrátane jej duchovného vodcu.

22.08.2013 14:40
putá, väzenie, väzeň, obvinený Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zatiaľ posledným zadržaným je podľa denníka Al-Ahrám hovorca bratstva Ahmad Árif. Polícia ho zatkla v dome jeho svokra v káhirskej štvrti Nasr, ktorá bola baštou protestov stúpencov bratstva. Zatiaľ ale nie je jasné, z čoho je Árif obviňovaný.

Egyptská polícia intenzívne pátra po vodcoch bratstva a zatýka ich. V stredu chytila hovorcu Murada Alího a salafistického duchovného blízkeho bratstvu Safvata Higázího. Obaja sa snažili z Egypta utiecť, jeden do Talianska, druhý do Líbye.

Prokuratúra v štvrtok na Higázího uvalila dvojtýždňovú väzbu a obvinila ho z podnecovania násilností, ktoré sa v decembri odohrali pred prezidentským palácom a tento rok v júli pri sídle republikánskych gárd. Higází, ktorého chytili na líbyjskej hranici v beduínskom prevleku, pri výsluchu zdôrazňoval, že nie je členom bratstva.

Polícia tento týždeň oznámila, že v minulých dňoch zadržala 36 islamistov – mnohí z nich pracovali v administratíve bratstva. Väčšina je obvinená z podielu na násilnostiach, ktoré sa v Egypte odohrali po zvrhnutí prezidenta Muhammada Mursího. Armáda ho prinútila odstúpiť 3.júla. Od pondelka je vo väzbe duchovný vodca organizácie Muhammad Badí, ktorý sa má spolu s ďalšími piatimi členmi vedenia v nedeľu postaviť pred súd.

Masívne zatýkanie sa odohralo 14. augusta, keď polícia rozohnala dve táboriská, na ktorých bratstvo v Káhire organizovalo pravidelne protesty proti Mursího zvrhnutiu. Vtedy padli policajtom do rúk desiatky islamistov. Bratstvo tvrdí, že celami od polovice augusta prešlo približne 400 jeho členov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Mursí #väzenie #Moslimské bratstvo