Denník školí Talianov, ako postupovať, keď im zavolá pápež

Ľudia, ktorí sa obracajú so svojimi strasťami či osobnými odkazmi na pápeža Františka, by mali počítať s tým, že hlava rímskokatolíckej cirkvi môže na ne pokojne zareagovať tak, že im osobne zavolá.

23.08.2013 18:15
pápež, Rio, dievča Foto: ,
Pápež František na archívnej fotografii s malým dievčaťom v Riu de Janeiro.
debata (3)

Takéto upozornenie zverejnil v piatok taliansky denník Corriere della Sera. František, ktorý podľa médií očaril masy svojim neformálnym štýlom, jednoduchosťou a zmyslom pre humor, začal znova prekvapovať. Telefonicky sa obrátil už na niekoľko pre neho úplne cudzích ľudí, ktorí mu napísali v ťažkej chvíli, alebo po osobnej tragédii.

Tento týždeň pápež nečakane zavolal 19-ročnému talianskemu študentovi Stefanovi Cabizzovi, ktorý mu zanechal písomný odkaz po omši v Castel Gandolfe z polovice mesiaca. František prekvapenému študentovi hneď po telefóne ponúkol tykanie. „Aj Ježiš a jeho apoštoli si tykali,“ vysvetlil pontifik.

Predtým pápež zatelefonoval mužovi, ktorého brata zabili, ako aj Kolumbijčanovi pracujúcemu v Ríme, aby mu poďakoval za darovanú knižku. František ukázal, že si rád niektoré osobné záležitosti vybavuje sám. Taktiež v minulosti osobne telefonoval do rodného Buenos Aires, aby odhlásil odber dennej tlače, a svojmu obuvníkovi, aby sa netrápil tradičnými pápežskými črievicami z červenej kože, ale aby pokračoval vo výrobe klasických čiernych ortopedických topánok.

Pozor na vetu: „Tu pápež“

Po ďalšom náhodnom telefonáte od pápeža ponúkol popredný taliansky denník Corriere della Sera návod, ako sa v takomto prípade správať. „Buďte pripravení, predovšetkým ak zazvoní telefón na pevnej linke,“ uvádza humorista Beppe Severgnini vo svojom stĺpčeku, čím pripomína, že pápež má slabosť na volanie staromódnym spôsobom. Prekvapeným osobám na druhej strane sa potom jednoducho predstaví: „Tu pápež“.

Denník radí, aby dotyčný najprv počúval a potom hovoril. Ak to konverzácia dovolí, môže sa pápeža opýtať na futbal, ktorého je veľkým fanúšikom. Vždy sa má spýtať, ako sa má jeho predchodca Benedikt XVI., keďže na neho František často rád odkazuje. Zároveň sa má vyhýbať nevhodným témam, ako je vatikánska politika a škandály. Nemá žiadať o láskavosti. Hoci František rád ponúka tykanie, volaný by mu mal predsa len ďalej úctivo vykať. Nemusí to však preháňať napríklad tým, že by pápeža oslovoval nejakými titulmi. „Stačí byť prirodzený. Keby sa chcel pápež nudiť, volal by ministrovi,“ uzavrel autor článku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #František #Vatikán #telefonát