Morská víla má 100 rokov, do vĺn v Kodani skočilo sto žien

Stovka žien v bikinách v piatok v morských vlnách kodanského prístavu pri soche Malej morskej víly oslávila 100. výročie odhalenia tohto symbolu dánskej metropoly.

23.08.2013 20:04
Morská víla, Kodaň, Dánsko Foto: ,
Morská víla v Kodani oslavuje storočnicu.
debata

Bronzovú sochu, ktorá od svojho umiestnenia na pobrežnú promenádu čelila množstvu vandalských útokov, každý rok navštívi najmenej milión turistov. Stovke žien v mori sa prizerali davy ľudí, ktorí sa na oficiálnych osláv zúčastnili. Malá morská víla si v piatok vypočula detský koncert, hudobné vystúpenia kapiel, prejavy a tiež narodeninovú pesničku.

Socha je dielom Edvarda Eriksena, ktorý ju zhotovil na objednávku pre Carla Jacobsena, syna majiteľa pivovaru Carlsberg. Toho nadchol balet na motívy slávnej rozprávky Hansa Christiana Andersena. Tvár víly sochár vytvoril podľa baleríny Ellen Priceovej. Tá v roku 1909 tancovala v titulnej úlohe hrdinky, ktorá sa zamilovala do pozemského princa. Telo Malej morskej víly potom Eriksen vymodeloval podľa svojej ženy Eline.

Malej morskej víle počas jej storočného posedávania na kameni na promenáde Langelinie už dvakrát vandali odrezali hlavu, raz ruku a prežila aj niekoľko farebných protestných prelivov. V roku 2003 ju niekto dokonca zvrhol do mora pomocou výbušniny. Často sa na víle vybláznili aj recesisti, zahalili jej tvár moslimskou burkou, nasadili okuliare alebo ju „obdarovali“ vibrátorom. Kvôli väčšej bezpečnosti ju radnica premiestnila do väčšej hĺbky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Morská vila #Dánsko #Kodaň