Sobotka vylúčil po voľbách vládu s pravicou

Predseda sociálnej demokracie a zrejme i budúci premiér Bohuslav Sobotka sa stal volebným lídrom strany v predčasných voľbách do českej snemovne.

24.08.2013 14:54
Sobotka Foto: ,
Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.
debata (3)

Na úvod rokovaní ústredného výboru ČSSD odmietol povolebnú spoluprácu s pravicou, pred ktorou v piatok varoval prezident Miloš Zeman a vyzval spolustraníkov, aby nepodľahli pocitu favorita volieb. Široké vedenie ČSSD v sobotu uzavrie kandidátky pre predčasné voľby a taktiež predstavilo hlavné heslo, ktorým chce voličov osloviť: „Presadím dobre fungujúci štát.“ Informoval o tom portál Českej televízie.

Prezident Miloš Zeman po piatkovom stretnutí s predsedami parlamentných strán potvrdil, že za premiéra vymenuje nominanta víťaznej strany, bez ohľadu na to, kto ním bude. Ak by sa ale sociálni demokrati dohodli na vládnej koalícii s bývalou vládnou stranou TOP 09, Zeman by vraj nemenoval ani jedného z predstaviteľov týchto strán.

Možnosť spolupráce s pravicou však Sobotka odmietol. ČSSD by mala podľa neho už pred voľbami vyslať jasný signál, že dá v prípade víťazstva prednosť programovému spojenectvu, ktoré naopak umožní nápravu vládnutie pravice. „ČSSD sedem rokov v opozícii dôsledne bojovala proti nespravodlivej politike, ktorú presadzovala ODS a TOP 09 a ktorá priviedla krajinu do politickej krízy a k hospodárskemu a sociálnemu poklesu,“ vyhlásil Sobotka.

Podľa občianskych demokratov tak chcú socialisti otvoriť dvere komunistom. „Je to jasný odkaz, že ČSSD ráta vo svojom vládnutí s komunistickou stranou a myslím, že je dôležité, aby všetci voliči, ak budú dávať hlas ČSSD, počítali s tým, že sa KSČM môže dostať do vlády po prvýkrát od revolúcie,“ vyhlásil úradujúci predseda ODS Martin Kuba.

Zrejme budúcim premiérom bude Sobotka

ČSSD ide do volieb z pozície jasného favorita prieskumov a štartuje do nich ako jedna z prvých veľkých strán. Kandidátky zatiaľ schválili len komunisti. V tajnom hlasovaní sociálni demokrati podľa očakávania potvrdili, že ich volebným lídrom aj kandidátom na premiéra bude Bohuslav Sobotka, ktorý je zároveň „jednotkou“ na kandidátke v Juhomoravskom kra­ji.

Medzi hlavné programové priority ČSSD v kampani by podľa jej predstaviteľov malo patriť zníženie DPH na lieky, valorizácie dôchodkov, lepšia kontrola kvality potravín, zavedenie majetkových priznaní a registračných pokladníc, alebo zvýšenie počtu policajtov. Oficiálne sociálni demokrati začne kampaň 7. septembra a jej celkové náklady na ňu sú 90 miliónov českých korún.

3 debata chyba