Zeman ponúkal Schwarzenbergovi veľvyslanectvo v Rakúsku

Karel Schwarzenberg ešte ako šéf českej diplomacie dostal od prezidenta Miloša Zemana ponuku stať sa veľvyslancom v Rakúsku.

25.08.2013 18:56
Zeman, Schwarzenberg Foto:
Miloš Zeman (vľavo) s Karlom Schwarzenbergom.
debata (20)

Pre Český rozhlas to uviedol samotný prezident s tým, že Schwarzenberg túto ponuku odmietol. Práve veľvyslanecký post vo Viedni bol súčasťou zákopovej vojny, ktorú spolu Černínský palác (sídlo rezortu diplomacie) a Pražský hrad viedli o Líviu Klausovú ako potenciálnu veľvyslankyňu na Slovensku. Informuje o tom portál Českej televízie.

„Pred štvrť rokom, teda v čase, keď ešte nebolo ani potuchy o vládnej kríze a predčasných voľbách, som vľúdne a priateľsky ponúkol Karlovi Schwarzenbergovi, že ho vymenujem za veľvyslanca v Rakúsku,“ uviedol Zeman. „Má tam rodinu, dlho tam žil, hovorí plynule nemecky a bola by to dôstojná bodka za jeho politickou kariérou. Pán Schwarzenberg túto vľúdnu a priateľskú ponuku odmietol.“

Zeman: S maskotmi nebojujem

Zo Zemanových slov vyplýva, že išlo o prezidentov pokus zakopať vojnovú sekeru v spore o veľvyslanca, ktorý so Schwarzenbergom viedol prakticky od svojho nástupu do funkcie. Na ambasádu v Bratislave totiž Zeman chcel dosadiť manželku expremiéra Klausa, čo Schwarzenberg odmietal s tým, že pre diplomaciu nemá kompetencie. Niekoľkomesačná vojna zablokovala výmenu českých diplomatických misií aj v ostatných krajinách, vrátane ambasády vo Viedni. Spor nakoniec ukončil pád Nečasovej vlády a nový kabinet Jiřího Rusnoka. Tá s diplomatickými požiadavkami nemá problémy.

Že spor medzi šéfom TOP 09 a hlavou štátu trvá naďalej, potvrdzuje aj rozhovor, ktorý dal niekdajší minister zahraničia rakúskemu nedeľníku Presse am Sonntag. V ňom nepriamo naznačil, že Zeman prichádza pod vplyvom alkoholu o zábrany. „Niekedy sa zlé má odplácať dobrým,“ reagoval v nedeľu prezident. „Určite nemienim vykopávať vojnovú sekeru, pretože podľa môjho názoru je len maskotom Miroslava Kalouska a hovorí to, čo mu Miroslav Kalousek radí. A s maskotmi nebojujem,“ uzavrel.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Zeman #Česko #Schwarzenberg