Praha kritizuje Moskvu za rozohnanie akcie k výročiu okupácie 1968

České ministerstvo zahraničia prekvapil policajný zásah na nedeľňajšej akcii v Moskve pripomínajúcej výročie sovietskej okupácie Československa v roku 1968.

26.08.2013 14:16 , aktualizované: 15:08
praha Foto:
Praha
debata

Česká diplomacia verí, že si ruská strana uvedomuje symboliku tohto kroku a dúfa, že účastníci zhromaždenia nebudú potrestaní. Ministerstvo to podľa IDnes.cz uviedlo na svojej webovej stránke.

„Ministerstvo zahraničných vecí vyjadruje prekvapenie, že pokojná a nekonfliktná akcia venovaná tejto významnej udalosti spoločnej česko-ruskej histórie bola ruskými úradmi potlačená. MZV verí, že si ruská strana uvedomuje symbolický význam, ktorý rozohnanie spomienkovej akcie má,“ uviedlo české MZV.

Slovenská diplomacia si váži, že sa našli ľudia, ktorí si v Moskve pripomenuli 45. výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Nechcú však hodnotiť, či títo ľudia porušili alebo neporušili ruské zákony, povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.

Ruská polícia v nedeľu na niekoľko hodín zadržala desať ľudí, ktorí prišli na Červené námestie v Moskve pripomenúť protest, ktorý v roku 1968 vo vtedajšej sovietskej metropole vyvolala invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Nedeľňajšia akcia sa uskutočnila na poludnie presne v okamihu, keď 25. augusta 1968 proti okupácii Československa protestovala na Červenom námestí malá skupina demonštrantov.

Vtedy aj teraz mali demonštranti transparent s nápisom Za vašu aj našu slobodu. Všetci zatknutí dostali predvolanie na súd a všetkým hrozí pokuta vo výške približne 800 eur za porušenie pravidiel verejného zhromaždenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Česko #Praha #Československo #okupácia