USA pripravujú krátkodobý útok s dlhodobými následkami

Vyzerá to, že je rozhodnuté. Západné mocnosti krátko a cielene zaútočia na vojenské objekty v Sýrii. Vraj otázkou je len, kedy presne "klepnú" po prstoch Damasku.

28.08.2013 07:28
Sýria, chemický útok, OSN Foto:
Inšpektori OSN zbierali v pondelok dôkazy o použití chemickej zbrane v jednej z damaských štvrtí. Pokračovať mali až v stredu, pretože podľa Damasku povstalci kontrolujúci oblasť im vraj nevedeli garantovať bezpečnosť.
debata (109)

Podľa americkej NBC News vraj už vo štvrtok. Teda ešte skôr, ako inšpektori OSN zistia, kto skutočne stál za plynovým útokom z 21. augusta v damaskej štvrti Guta kontrolovanej vzbúrencami. A podľa britského šéfa diplomacie Villiama Haguea to bude aj bez „požehnania“ BR OSN.

„USA a ich spojenci už zašli priďaleko vo svojich vyhláseniach, aby teraz cúvli,“ cituje agentúra RIA Novosti Alexeja Puškova, šéfa zahraničného výboru ruského parlamentu. Skôr ako samotné uskutočnenie útoku zvonku sa čoraz častejšie hovorí o jeho forme. Má trvať okolo dvoch dní a vraj ho uskutočnia z úctyhodnej vzdialenosti.

„Odpáliť 30 – 40 rakiet s plochou dráhou letu Tomahawk nie je problém. Tým je otázka, ako vysvetliť stratégom, že to pomôže záujmom USA,“ cituje Foreign Policy Chrisa Harmera z Institute for the Study of War, jedného z krstných otcov myšlienky cielených úderov. Podľa neho taktické kroky bez spojenia so strategickými úlohami sú obyčajne nezmyselné a často sú kontraproduktívne. "Jastrabom“ v Kongrese USA sa myšlienka cielených útokov, v Iraku charakterizovaných ako chirurgické, zapáčila. Najmä preto, lebo nesúhlasia s plánom generála Martina Demseyho, ktorý je založený na širokej účasti amerických ozbrojených síl a miliardových výdavkoch. Háčik je v tom, že aj samotný Harmer pochybuje o efektivite „cielených úderov“. Navyše, ak ide o tzv. napomenutie a postrašenie režimu Bašára Asada za údajné použitie chemickej zbrane. Harmer zároveň spochybnil aj prípadný plán „chirurgických“ úderov proti predpokladaným miestam skladov s chemickým materiálom.

„Ak to už Asad neurobil, tak materiál ešte premiestni na mnohé miesta,“ domnieva sa Harmer. Práve na operatívnu zmenu dislokácie strategických objektov doplatil napríklad Izrael, ktorý podľa Tel Avivu bombardoval továreň na výrobu chemických bojových látok. Lenže, ako sa neskôr ukázalo, v čase tesne pred útokom sa podarilo Sýrčanom ukryť „ciele“ v podzemných krytoch. Toľko skloňovaný trest vo forme krátkodobého útoku na sýrske strategické objekty sa čoraz viac nepozdáva mnohým odborníkom. Ich reakcia sa dá zhrnúť do konštatovania, podľa ktorého použitie sily, aj krátkodobé, iba zhorši už aj tak napätú atmosféru na Blízkom a Strednom východe. „Navyše ešte viac zblíži Moskvu s Damaskom a Teheránom,“ povedal v rozhovore pre Le Nouvel Observateur Denis Boshar, niekdajší vysokopostavený diplomat na ministerstve zahraničia v Paríži. Slová Williama Haguea o pripravenosti Londýna zaútočiť považuje preto za vypustenie pokusného balónika.

Utorkové pokračujúce sťahovanie ruských občanov zo Sýrie však spomínaný „balónik“ nepripomína. Sýrski vzbúrenci citovaní agentúrou Reuters tvrdia, že útok sa uskutoční najneskôr v nedeľu. Zároveň informovali, že Američanom poskytli zoznam jedenástich strategických cieľov. Sú medzi nimi napríklad vojenské letecké základne v Meze a v Damasku, raketová základňa Kutejfa ležiaca severne od metropoly, ako aj základňa 4. mechanizovanej divízie Mahera Asada. Informácia mala zaznieť v kuloároch nedávneho rokovania Priateľov Sýrie v Istanbule. V tejto súvislosti vyznievajú slová jedného z opozičných lídrov prinajmenšom nedôveryhodne. Podľa neho vraj "opozícii tlmočili, že okrem výstrahy pred ďalším použitím chemickej zbrane režimom Asada, má útok za úlohu získať čas na mierové rokovania v Ženeve“. Pritom nie je tajomstvom, že práve vzbúrenci doteraz svoju účasť na rokovaní bez predchádzajúcich podmienok nepotvrdili. Informoval o tom napokon v utorok aj šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov na mimoriadnej tlačovej konferencii v Moskve.

Sýrska armáda

Aktívna služba: 325-tisíc
Záložníci: 314-tisíc
Polovojenské sily: 108-tisíc
Tanky: 4 950
Obrnené vozidlá: 3 950
Delostrelecké systémy: 3 440
Protivzdušné systémy: 5 400
Bojové lietadlá: 480
Podzvukové lietadlá: 160
Vrtuľníky: 190
Protivzdušné raketové systémy: 4 700
Vojnové fregaty: 2
Pobrežné a mínové lode: 26
Podporné a výsadkové lode: 6
Zdroj: Military Balance 2010

Chemický arzenál Damasku

Sila Damasku spočíva najmä v chemických zbraniach. Sú napokon akousi protiváhou izraelskému jadrovému arzenálu. Sýria získala prvé bojové plyny od Egypta ešte v 70. rokoch minulého storočia. Dnes má aj vlastné výrobné kapacity. V skladoch má zásoby sarínu a yperitu, ale podľa niektorých zdrojov aj látky ako VX. Nie je vylúčená aj existencia projektu biologických zbraní, ktorého cieľom by mohla byť výroba antraxu, botulotoxínu a ricínu.

Kto čaká na povel zaútočiť

USA
Štyri torpédoborce – Gravely, Ramage, Barry a Mahan kotviace vo východnom Stredomorí a vybavené raketami Cruise, ktoré môžu vypáliť aj z ponoriek prítomných v oblasti. Zapojiť sa môžu aj letecké základne v Incirliku a Izmire (Turecko), ako aj lietadlové lode Nimitz a Harry S. Truman.

Veľká Británia
Riadené strely pripravené na vypálenie z ponoriek triedy Trafalgar, ako aj jednotka Kráľovského loďstva pozostávajúca z vrtuľníka vrtuľníkovej lode Illustrious a fregát Montrose a Westminster. V oblasti operujú v rámci plánovaného cvičenia. K dispozícii je aj letecká vojenská základňa na Cypre.

Francúzsko
Lietadlová loď Charles de Gaulle v súčasnosti kotviaca v Toulone. Pripravené sú aj bojové lietadlá Raffale a Mirage dislokované na základni Al Dhafra v Spojených arabských emirátoch. (BBC)

© Autorské práva vyhradené

109 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #USA #Sýria