Japonský úrad zvýšil stupeň závažnosti úniku rádioaktívnej vody

Japonský úrad pre dohľad nad jadrovou energiou (NRA) oficiálne zvýšil stupeň závažnosti nedávneho úniku vysoko rádioaktívnej vody z nádrže v areáli jadrovej elektrárne Fukušima.

28.08.2013 08:30
Fukušima, Japonsko Foto: ,
Zo zničenej jadrovej elektrárne Fukušima vraj uniklo 300 ton rádioaktívnej vody.
debata

Hodnotenie závažnosti úniku rádioaktívnej vody bolo zmenené z pôvodného prvého stupňa, ktorý označuje obyčajnú anomáliu, na tretí stupeň, ktorý na medzinárodnej stupnici jadrových udalostí znamená „vážny incident“, uviedla agentúra Reuters.

Je to prvýkrát od havárie, ku ktorej došlo v marci 2011, čo Japonsko vydáva varovanie podľa medzinárodnej stupnice. Samotná havária vtedy dostala najvyššiu známku 7.

Spoločnosť Tokyo Electric Power (Tepco), ktorá elektráreň prevádzkuje, oznámila minulý týždeň únik 300 ton rádioaktívnej vody. Oznámila zároveň, že ide o zatiaľ najväčší únik z niektorej zo stoviek skladovacích nádrží elektrárne. Ako dlho voda z nádrží unikala, nie je jasné. Tepco v tejto súvislosti poznamenalo, že kontaminovaná voda sa mohla dostať až do Tichého oceánu.

Japonský úrad pre dohľad nad jadrovou energetikou svoj ​​zámer zvýšiť stupeň závažnosti úniku oznámil už minulý týždeň. Všetko konzultoval s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Fukušima #rádioaktivita