Obama si pripomenul Kingov sen

Sen Martina Luthera Kinga zmenil Spojené štáty. Vyhlásil to prvý prezident USA afroamerického pôvodu Barack Obama. Povedal to na oslavách 50. výročia slávneho Kingovho prejavu, keď sa na Ameriku obrátil so slovami: I have a dream (Mám sen).

28.08.2013 22:45
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama
debata (16)

Pri Lincolnovom pamätníku vo Washingtone, kde s prejavmi pred Obamom vystúpili aj exprezidenti Jimmy Carter a Bill Clinton, sa zhromaždili desaťtisíce ľudí, vrátane pamätníkov vtedajších udalostí či Kingových príbuzných.

„Existovali páry, ktoré sa milovali, ale nemohli sa vziať. Vojaci, ktorí za hranicami bojovali za slobodu, ale doma žiadnu nenachádzali,“ vypočítaval Obama ťažkú situáciu černochov v Kingovej dobe. "Amerika sa zmenila pre vás aj pre mňa,“ vyhlásil prezident.

King svoj čiastočne improvizovaný prejav predniesol 28. augusta 1963. Opisoval v ňom spoločnosť, v ktorej by neexistovali rasové rozdiely. Černošský aktivista to povedal dva roky predtým, ako afroamerické obyvateľstvo získalo v USA volebné právo. Kingova reč bola súčasťou Pochodu za prácu a slobodu, na ktorom sa pred 50 rokmi zúčastnilo štvrť milióna ľudí. V roku 1964 udelili Kingovi Nobelovu cenu za mier. V roku 1968 ho zavraždil kriminálnik James Earl Ray.

Obama na verejnosti o rasových otázkach príliš často nehovorí. V prejave však vypočítal pozitívne zmeny, ale aj oblasti v ktorých diskriminácia stále obmedzuje ľudskú slobodu. "Zmenili sa zákony, zmenil sa Kongres, dokonca aj Biely dom sa zmenil,“ vyhlásil Obama a dal sám seba v úlohe prvého afroamerického prezidenta za príklad zásadnej premeny americkej spoločnosti. Na druhej strane podľa neho stále pretrváva napríklad hospodárska diskriminácia menšín. Obama priznal, že Martin Luther King je jedným z dvoch ľudí, ktorých z amerických dejín obdivuje najviac. Tou druhou osobnosťou je prezident Abraham Lincoln, ktorý zrušil otroctvo. Na oslavách sa zúčastnili aj mnohí ľudia, ktorí si na tom istom mieste pred polstoročím vypočuli Kingov prejav. Odkaz bojovníka za ľudské práva si prišla pripomenúť aj jeho neter Alveda Kingová "Ľudia dokazujú, že ten sen nie je mŕtvy. Najdôležitejšia vec je láska,“ povedala denníku New York Times.

Tesne pred Obamovým prejavom sa v stredu o tretej hodine rozozvučali na mnohých miestach po celých Spojených štátoch zvony ako symbol Kingových slov zo záveru prejavu: Nechajte slobodu zvoniť.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Amerika #King #prejav #černosi #diskriminácia