Británia plánuje zrušiť sčítanie ľudu, je vraj drahé

Britská vláda chce pre vysoké náklady zrušiť klasický spôsob sčítania ľudu.

02.09.2013 14:43
Londýn Foto:
Londýn
debata (2)

Úrad pre národnú štatistiku (ONS) predloží v priebehu niekoľkých týždňov návrh, akým spôsobom by mohol byť tento dôležitý demografický nástroj v budúcnosti nahradený, uviedol to v pondelok denník Financial Times. Do úvahy pripadá buď internetový prieskum, alebo zber informácií z databáz úradov. Kritici tvrdia, že žiadna zodpovedajúca náhrada neexistuje.

Britskí politici si opakovane sťažujú, že celonárodné podujatie usporiadané každých desať rokov neúmerne zaťažuje štátny rozpočet. Doteraz posledné sčítanie v roku 2011 vyšlo daňových poplatníkov na 480 miliónov libier a zamestnalo 35-tisíc ľudí.

Zrušiť sčítanie ľudu navrhol už pred niekoľkými rokmi minister pre úrad vlády Francis Maude a ONS dostal za úlohu preveriť, ako by bolo možné nahradiť tento viac ako dve storočia fungujúci inštitút. Úrad sa teraz obrátil na odborníkov s otázkou, či je podľa nich efektívnejšiou náhradou internetové sčítanie alebo jednorazový zber údajov zo zdravotných a úradných databáz.

Sociológovia a demografi sa však k prípadnému koncu sčítania ľudu stavajú veľmi skepticky. Obe možnosti jeho náhrady majú totiž podľa nich svoje nedostatky. „Nie je veľa administratívnych zdrojov, ktoré by zbierali rovnako bohaté informácie,“ uviedol pre Financial Times sociológ Ian Diamond z univerzity v škótskom Aberdeene. Podľa neho bude veľmi ťažké sčítanie ľudu nahradiť, lebo v ňom nachádzajú neopakovateľné množstvo dôležitých údajov nielen sociológovia, ale aj vládnuci politici krajine.

Internetové sčítanie zase podľa svojich kritikov nezaručí účasť všetkých obyvateľov krajiny. V roku 2011 sa týmto spôsobom zrátalo len 11 percent Britov. Najhorší dopad môže mať podľa expertov nedostatok dát na sociálne a ekonomicky ohrozené skupiny obyvateľov. Práve zber informácií medzi chudobnými obyvateľmi umožňuje politikom dobre zacieliť prípadné štátne sociálne programy. V Anglicku a Walese sa prvé sčítanie ľudu uskutočnilo v roku 1801.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Veľká Británia #sčítanie ľudu