Slúžia manikérky ako sexuálne otrokyne?

Sú všadeprítomné. Prejdite sa po hlavnej ulici hociktorého britského mesta a nemôžete si nevšimnúť desiatky nechtových štúdií, ktoré v nich otvorili v posledných rokoch.

05.09.2013 11:45
otrokyňa, manikúra, vietnamka, služby, manikérka Foto:
Ilustračná fotografia
debata

Lacná a príjemná manikúra slávi úspech aj v časoch recesie. Počet nechtových štúdií v Británii sa len za posledný rok zvýšil o 20 percent na zhruba 30-tisíc, napísal denník Daily Mail.

S manikúrou, ktorá sa dá kúpiť už za desať eur a netrvá viac ako pol hodiny, ponúkajú tieto prevádzkarne dokonalý a dostupný spôsob, ako si zdvihnúť náladu. Za ich jasnými svetlami a nablýskaným prostredím je však ukrytý úplne iný a oveľa temnejší príbeh. Odborníci sú presvedčení, že mnohí z ich zamestnancov a zamestnankýň, ktorí sú veľmi často z Vietnamu, boli do Británie prepašovaní nelegálne organizovanými gangmi obchodníkov s ľuďmi Tí ich nútia vo dne pracovať ako otrokov a niekedy ešte v noci vykonávať prostitúciu alebo pomáhať pri pestovaní marihuany.

V Suffolku už začala polícia každé nechtové štúdio kontrolovať dvakrát ročne a pátrať po nelegálnych zamestnancoch. Prinútil ju k tomu prípad sedemnásťročnej manikérky nútenej na prostitúciu v Ipswichi v izbičke preplnenej pornografiou. Dievčina na polícii vypovedala, ako ju nelegálne do Británie prepašovali z Vietnamu. Najprv musela pracovať v nevestinci v Newcastli. Veľmi znepokojujúca je skutočnosť, že najväčší dopyt je po mladých dievčatách, pretože tie môžu pasákom zarobiť najviac peňazí. Správa britského veľvyslanectva v Hanoji z roku 2011 upozornila na alarmujúce praktiku injekčného podávania hormónov predpubertálnym dievčatám pašovaným z Vietnamu, aby sa u nich urýchlil nástup puberty.

Podľa údajov britského centra pre boj proti obchodovaniu s ľuďmi 90 percent imigrantov prepravených nelegálne do Británie, aby tam pestovali marihuanu, pochádza z Vietnamu. V mnohých prípadoch ide o ženy, ktoré na cestu nalákali pod sľubom práce manikérky v nechtovom štúdiu. Narastajúci počet odhalených prípadov ukazuje, že vietnamské drogové gangy využívajú práve nechtové štúdiá ako vhodné legálne krytie pre svoje aktivity.

Podľa oficiálnych odhadov v britských nechtových štúdiách pracuje okolo stotisíc Vietnamcov, podľa údajov zo sčítania obyvateľstva však v Británii žije len dvdsaťdeväťtisíc ľudí narodených vo Vietname. Britský zväz skrášľovacej terapie a kozmetiky spustil kampaň, ktorá vyzýva zákazníkov, aby pomohli a pýtali sa napríklad manikérok na ich výcvik a kvalifikáciu.

Prečo práve nechtové štúdiá? Zvyčajne Vietnamci nemajú formálne vzdelanie, prichádzajú však už mnohí imigranti vyškolení v tomto odbore. V mestách a dedinách po celom Vietname si môžu v prepočte za zhruba 150 eur kúpiť šesťmesačný kurz na špecializovaných manikérskych akadémiách. Tam študentov a študentky zvyčajne oslovujú pašeráci ľudí, ktorí môžu fungovať na vlastnú päsť alebo ako súčasť gangu, a sľubujú lepší život v zahraničí.

Podľa správy z roku 2011 o obchode so ženami a deťmi, ktorú vypracovalo britské veľvyslanectvo v Hanoji, vydáva Rusko každý rok približne 50¤000 víz vietnamským občanom, zvyčajne bez akéhokoľvek overovania. Z Ruska títo migranti putujú pozemnou cestou v zadnom priestore nákladných automobilov cez východnú Európu do Maďarska. Odtiaľ sú prevezení do Francúzska a potom prekročia Lamanšský prieliv – opäť v nákladných autách alebo kontajneroch. Po príchode do Británie však zistia, že sú vydaní úplne na milosť a nemilosť svojho pašeráka. V najlepšom prípade skutočne skončia pri práci v nechtovom štúdiu, kde dostanú zaplatené len o málo viac ako jedlom a ubytovaním, ktoré môže predstavovať preplnený byt alebo dokonca len podlaha v prevádzkarni štúdia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otrokyňe #manikérky #služby