Summit G20 je svedkom chladných vzťahov medzi USA a Ruskom

Na summite G20 v Petrohrade dominuje sýrska otázka. Na želanie hostiteľa, ruského prezidenta Vladimira Putina, sa o tejto téme nehovorilo pri úvodnom popoludňajšom rokovaní venovanom ekonomike, ale malo sa dostať na program až pri pracovnej večeri.

05.09.2013 12:49 , aktualizované: 22:44
Obama, Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) privítal v Petrohrade šéfa Bieleho domu Baracka Obamu.
debata (25)

Na summit priletel vo štvrtok šéf Bieleho domu Barack Obama. Podľa ruských médií však pricestoval do Ruska v dobe mimoriadne komplikovaných vzťahov medzi Moskvou a Washingtonom, ku ktorým prispeli aj nezhody v hodnotení sýrskej krízy. Práve tá summitu G20 dominuje.

Ani dokonalá izolácia nezmierni napätie vnútri rokovacích sál, obzvlášť medzi Spojenými štátmi a Ruskom, tvrdí portál ČT24.cz. Na minuloročnom summite prezidenti oboch veľmocí vtipkovali hneď vedľa seba, teraz si však Barack Obama a Vladimir Putin síce potriasli rukou, ale obaja zasadli na opačných stranách stola. Pre napäté vzťahy medzi krajinami sa musel na poslednú chvíľu upravovať zasadací poriadok.

Prezidenti o stretnutí G20

  • Barack Obama: „Spojené štáty a Rusko majú stále spoločné záujmy, rovnako ako máme na niektoré veci rôzne názory. Tam, kde sme jednotní, mali by sme postupovať spoločne a spory si musíme vydiskutovať.“
  • Vladimír Putin: "Ak sa naše stretnutie uskutoční, hoci len pracovne v rámci summitu, bude užitočné. V každom prípade je tu veľa problémov a tie musíme riešiť.“

    Zdroj: ČT24.cz

Kerry klame a vie o tom, tvrdí Putin

Vladimir Putin v stredu označil amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho za klamára. Reagoval tak podľa vlastných slov na jeho vystúpenie pred členmi amerického parlamentu a jeho odpoveď na otázku, či sa medzi sýrskou opozíciou nenachádzajú aj spojenci teroristickej siete al-Kajdá. Kerry sa vyjadril negatívne, čo rozhnevalo Putina. Ten upozorňuje, že medzi povstalcami sa nachádzajú aj členovia bunky an-Nusra, ktorá je napojená na al-Kajdá. Ruský prezident zároveň zopakoval, že útok na Sýriu bez mandátu OSN by bol „aktom agresie“.

„Samozrejme, krásne klamú. Videl som debatu v Kongrese. Spýtali sa Kerryho: Je tam al-Kajdá? A on odpovedal: Nie, vravím vám zodpovedne, že nie je. Bolo to pre mňa veľmi nepríjemné a prekvapujúce. Hovoríme s Američanmi a predpokladáme, že sú slušní ľudia, no on klame a vie, že klame. Je to smutné,“ povedal Putin.

EÚ žiada čo najrýchlejšiu informáciu o chemickom útoku v Sýrii

Európska únia vyzvala na summite G20 inšpektorov OSN, aby čo najrýchlejšie poskytli svetu správu o okolnostiach augustového chemického útoku v Sýrii. Prezident únie Herman Van Rompuy v nezvyčajne ostro formulovanom vyhlásení vydanom na summite skupiny G20 v Petrohrade napísal, že útok z 21. augusta bol „krikľavým porušením medzinárodného práva a zločinom proti ľudskosti“.

Inšpektori OSN na mieste údajného útoku koncom augusta zhromažďovali informácie a odoberali vzorky na analýzu v špecializovaných laboratóriách. Ich zistenia majú vniesť jasno o tom, či a aká chemická látka bola pri útoku na povstalecké pozície na predmestí Damasku použitá. Neočakáva sa však, že ich kritika ukáže na vinníkov.

Kedy inšpektori svoje závery verejnosti poskytnú, nie je známe. Podľa niektorých informácií rozbor vzoriek môže trvať až niekoľko týždňov. Van Rompuy vo štvrtkovom vyhlásení uviedol, že práca by mala byť dokončená čo najskôr, aby svetové spoločenstvo mohlo rozhodnúť o svojej reakcii. Než sa tak stane, je podľa prezidenta únie predčasné nadviazať na akýkoľvek vojenský útok.

Van Rompuy zdôraznil, že generálny tajomník OSN Pan Ki-mun počas petrohradského summitu informuje vedúcich predstaviteľov dvadsiatich ekonomicky najmocnejších štátov o poslednom vývoji v Sýrii. K výzvam za politické riešenie sýrskej občianskej vojny sa pripojil aj taliansky premiér Enrico Letta. Na tlačovej konferencii v Petrohrade vyhlásil, že samit G20 môže byť „poslednou šancou“ na pokojné riešenie konfliktu.

Šéf NATO ľutuje rozpory okolo reakcie na chemický útok v Sýrii

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen údajne „hlboko ľutuje“ rozpory v medzinárodnom spoločenstve ohľadom krokov, ako zareagovať na použitie chemických zbraní v Sýrii. Šéf NATO sa tak vyjadril na úvod neformálneho stretnutia ministrov obrany Európskej únie, ktorá sa vo štvrtok začala vo Vilniuse.

„Hlboko ľutujem rozpory v rámci medzinárodného spoločenstva,“ vyhlásil na okraj stretnutia, na ktoré bol pozvaný. „Myslím, že je najvyšší čas prekonať rozpory, pretože posielajú veľmi nebezpečnú správu diktátorom. Môžu si myslieť, že môžu používať chemické zbrane a možno aj iné zbrane hromadného ničenia, bez toho, aby na to medzinárodné spoločenstvo reagovalo,“ dodal.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová počas dňa oznámila, že neexistuje reálna možnosť presadiť v Bezpečnostnej rade OSN razantnú odpoveď na chemický útok v Sýrii, pretože Rusko radu "drží ako rukojemníkov ". Americkí diplomati v súčasnosti oboznamujú zástupcov krajín OSN s informáciami svojich tajných služieb, ktoré údajne potvrdzujú vinu sýrskeho vládneho režimu na útoku.

„Silná medzinárodná reakcia je potrebná, " vyhlásil vo Vilniuse Rasmussen. Podľa neho "niet pochýb o tom, že sýrsky režim je zodpovedný za chemický útok“ z 21. augusta. Britský premiér David Cameron medzitým v BBC informoval o nových dôkazoch o použití plynu pri Damasku. Britské laboratóriá skúmajú vzorky získané pri sýrskej metropole.

Rasmussen zopakoval, že v danej kríze nevidí žiadnu ďalšiu úlohu pre NATO okrem už uskutočneného rozmiestnenia rakiet Patriot na ochranu Turecka susediaceho so Sýriou. Nemecký minister obrany Thomas de Maizière označil situáciu v Sýrii za „veľmi závažnú“. Podľa neho "je jasné, že ukončenie konfliktu je možné len v rámci politického riešenia“.

Hľadanie spoločného postoja európskych krajinách k sýrskej kríze bude dominovať diskusiám vo Vilniuse aj cez víkend, kedy sa tu zídu ministri zahraničných vecí Európskej únie, ku ktorým sa pripojí ich americký náprotivok John Kerry.

Americká vláda taktiež stále pracuje na tom, aby presvedčila potrebnú väčšinu v Kongrese, aby zásah proti Sýrii podporil. Americký prezident Barack Obama, ktorý jednotlivým zákonodarcom telefonoval aj v priebehu štvrtka z Petrohradu, kde je na zasadnutí krajín G20, zrušil svoj program návštevy Kalifornie budúci týždeň, aby sa mohol plne venovať presviedčaniu kongresmanov.

Chemický útok v Sýrii spáchal režim, tvrdia v Nemecku

Za augustovým chemickým útokom na predmestí sýrskeho hlavného mesta Damask stoja sily prezidenta Baššára Asada, no obrovský počet mŕtvych je pravdepodobne dôsledkom ich pochybenia. Vo štvrtok to uviedol portál týždenníka Spiegel odvolávajúci sa na správu nemeckej Spolkovej spravodajskej služby (BND), ktorej závery predstavil na tajnom zasadnutí parlamentu jej šéf Gerhard Schindler. Podľa jeho slov za chemickým útokom naozaj stojí armáda. „Je možné, že sa stala chyba pri miešaní plynu a použilo sa oveľa viac jedu, ako bolo v pláne,“ cituje Schindlera renomované nemecké periodikum.

BND predpokladá, že použitím chemického arzenálu chcel sýrsky režim podobne ako v predchádzajúcich mesiacoch vystrašiť povstalcov, no dávky smrtiaceho plynu boli príliš vysoké, čo vyústilo do výnimočne vysokého počtu obetí. Predchádzajúce útoky proti povstalcom sa totiž zaobišli s oveľa nižším počtom obetí, čo podľa Schindlera naznačuje, že armáda tentoraz pochybila.

Nemci síce nemajú jasný dôkaz o vine sýrskeho lídra, no iba jeho armáda má podľa nich látky ako sarín a schopnosť použiť ich v spojení s raketami. BND sa tiež údajne opiera o telefonický rozhovor medzi vysokým predstaviteľom libanonského hnutia Hizballáh spriazneného s Damaskom a istým iránskym diplomatom. Člen Hizballáhu v ňom vyjadruje podozrenie, že Asad „stratil nervy a urobil vážnu chybu“ v podobe rozkazu na použitie chemických zbraní.

Chameneí: Pre USA je chemický útok v Sýrii zámienkou k vojne

Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí vo štvrtok vyhlásil, že Spojené štáty využívajú chemický útok v Sýrii ako zámienku na vojenský útok a varoval, že za intervenciu ponesú následky. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na iránske médiá.

Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí. Foto: SITA/AP
Chamenei Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí.

„Spojené štáty“ využívajú chemický útok ako zámienku a tvrdia, že chcú zasiahnuť z humanitárnych dôvodov. Amerika sa ohľadom Sýrie pomýlila a celkom iste za to bude pykať ako v Iraku a v Afganistane," povedal Chameneí vo svojom prejave pred vplyvným Zhromaždením znalcov. Irán je hlavným zástancom Asadovho režimu v oblasti a odsudzuje plány na možný vojenský zásah USA a ich spojencov v Sýrii.

Pápež napísal Putinovi, žiada mierové riešenie sýrskej krízy

Vatikán stupňuje svoje diplomatické úsilie o politické riešenie sýrskeho konfliktu. Po opakovaných výzvach na mier z minulých dní sa teraz pápež František priamo obrátil na prezidenta Vladimira Putina, hostiteľa summitu skupiny G20 v Petrohrade. V liste zdôraznil, že svet nesmie prestať v hľadaní mierového riešenia a postavil sa proti vojenskému zásahu v Sýrii.

Pápež podľa vatikánskeho hovorcu Federica Lombardiho varoval pred „masakrom“ v Sýrii, ku ktorému by došlo, ak sa nepodarí vyjednať mier politickou cestou. Hlava rímskokatolíckej cirkvi poukázala na súčasnú hospodársku a sociálnu situáciu vo svete a odsúdila „nezmyselný bitúnok“ na Blízkom východe. Pápež František sa postavil proti akejkoľvek vojenskej akcii, zdôraznil Lombardi.

Argentínsky denník Clarín vo štvrtok napísal, že sa pápež dokonca s výzvou na mier telefonicky obrátil na sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Lombardi však správu argentínskeho denníka „kategoricky“ poprel.

Pápež v minulých dňoch oznámil, že na sobotu plánuje pôst a štvorhodinovú vigíliu, pri ktorej sa bude modliť za mier na Blízkom východe. Vyzval kresťanov po celom svete, ale aj neveriacich a veriacich iných náboženstiev, aby sa k nemu pripojili.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #G20 #Rusko #USA #Sýria #Vladimir Putin