Obama prehovorí k Američanom o Sýrii, lídri G20 sú rozdelení

Záverečným fotografovaním v piatok v ruskom Petrohrade skončila oficiálna časť dvojdňového summitu predstaviteľov dvadsiatich ekonomicky najmocnejších štátov sveta.

06.09.2013 14:47 , aktualizované: 17:07
Rusko, USA, Putin, Obama, G20, Sýria Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin, prezident Indonézie Susilo Bambang Yudhoyono (v strede) and prezident USA Barack Obama na summite G20.
debata (17)

Program pôvodne ekonomického summitu zatienila sýrska kríza, podľa diplomatických zdrojov však „otvorená debata“ len potvrdila hlboký rozpor v názoroch hlavných mocností na sýrsky vývoj. Tábor najmocnejších krajín sveta je podľa agentúry DPA rozdelený.

Francúzsko vo svojej podpore chystaného amerického protisyrského úderu zostalo medzi európskymi partnermi osamotené, v izolácii sa ocitol aj sám americký prezident Barack Obama. „Cez francúzsku podporu zostal Obama osamotený. Zdá sa ale, že jeho aktuálne najdôležitejším cieľom je získať podporu Kongresu s vojenským úderom na Damask,“ napísala agentúra AP. Kongres, ktorého stanovisko si prezident výslovne vyžiadal, má o útoku na Sýriu hlasovať budúci týždeň.

Obamov poradca Ben Rhodes novinárom v Petrohrade povedal, že Biely dom už na spoluprácu Ruska v tomto ohľade rezignoval. „Nečakali sme ani, že by s úderom súhlasili všetky štáty,“ povedal poradca.

Obama sa v piatok v Petrohrade stretol s čínskym prezidentom Si Ťin – pchingom, ktorý podľa agentúry Nová Čína šéfa Bieleho domu tiež od útoku na Sýriu odrádzal. „Politické riešenie je jedinou správnou cestou k riešeniu sýrskej krízy. Vojenský úder nemôže základy problému vyriešiť,“ citovala agentúra čínskeho prezidenta. Si podľa nej očakáva, že „isté štáty si svoje budúce rokovania dvakrát premyslia“.

Podľa diplomatov oboznámených s atmosférou summitu boli v Petrohrade rozhovory o sýrskej kríze otvorené a podrobné. Ukázali ale jasne, že rozpory v názoroch na formu odpovede svetového spoločenstva na vývoj v Sýrii sa prekonať nedarí. USA podľa diplomatov fakticky rezignovali na úlohu OSN, ktorú podľa Obamových poradcov blokuje neústupný postoj Číny a Ruska.

Barack Obama v utorok prehovorí k Američanom o Sýrii

Americký prezident Barack Obama vystúpi v utorok v televízii a bude presviedčať Američanov o potrebe vojenského zásahu proti sýrskemu režimu v odvete za to, že Damask použil chemickú muníciu. Na piatkovej tlačovej konferencii po skončení summitu skupiny G20 v Petrohrade Obama pritom odmietol špekulovať o tom, čo urobí, ak americký Kongres odmietne podporiť takú vojenskú akciu.

Šéf Bieleho domu potvrdil, že vedúci predstavitelia krajín G20 sú rozdelení v názore, či má byť proti Damasku nasadená sila. Väčšina politikov na summite ale podľa Obamu zastávala názor, že za chemickým útokom 21. augusta na predmestí Damasku je práve režim Bašara Asada.

Podľa Obamu je na použitie chemických zbraní treba reagovať, inak si teroristické skupiny a totalitné režimy budú myslieť, že môžu tieto prostriedky beztrestne užívať.

Od pondelka bude plénum oboch komôr amerického Kongresu jednať o rezolúciách povoľujúcich vojenskú intervenciu v Sýrii. Obama v piatok pripustil, že vždy vedel, že presvedčiť Kongres bude ťažké aj preto, že poslanci aj verejnosť je po vojne v Iraku skeptická.

Obama pôsobil povýšenecky, ich pohľady s Putinom sa nestretli

Obama podľa všetkého nezanechal v Rusku príliš dobrý dojem. Miestnych novinárov vraj americký prezident pohoršil svojím správaním, ktoré si niektorí vyložili ako neúctivé. Miesto oficiálnej visačky účastníka summitu nosil na saku americkú vlajku. Ruskú limuzínu, ktorú mal od hostiteľov k dispozícii, nechal stáť, a namiesto nej používal svoj ​​obrnený Cadillac s washingtonskou poznávacou značkou.

Na oficiálne fotografovanie sa Obama dostavil spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a brazílskou prezidentkou Dilmou Rousseffovou. Podľa novinárov pôsobil uvoľnene, s Putinom ale neprehovoril. Po krátkej ceremónii, pri ktorej sa štátnici usmievali a mávali fotografom, sa dav prezidentov a premiérov rozišiel. Putin s Obamom si ani nevymenili pohľady.

Putin sa stretol s Obamom, rozpory ohľadom Sýrie ale zostali

Ruský prezident Vladimir Putin sa na okraj petrohradského summitu G20 stretol so svojím americkým náprotivkom Barackom Obamom a približne 20 minút spolu hovorili. Ich pohľad na riešenie sýrskej krízy sa ale nijako nezblížil, povedal novinárom Putinov poradca Jurij Ušakov.

„Hovorili hlavne o sýrskej otázke, ale rozpory zostali,“ povedal Ušakov, ktorého citovala agentúra Reuters.

Kým Washington plánuje nasadiť vojenský úder, aby režim sýrskeho prezidenta Bašara Asada potrestal za údajné použitie chemických zbraní proti vlastnému obyvateľstvu, Moskva Američanov varovala pred „agresiou“ voči Sýrii.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #G20 #Rusko #USA #Sýria #Petrohrad #Vladimir Putin