Pápežom nie je, zvolili ho za premiéra

Matka mu v detstve predpovedala veľkú budúcnosť. Tvrdila, že syn sa stane pápežom alebo sa postaví na čelo vlády. Tony Abbott síce chodil do katolíckeho seminára, ale vybral si novinársku prácu, ktorá ho priviedla do politiky.

09.09.2013 07:54
debata

Matka mu v detstve predpovedala veľkú budúcnosť. Tvrdila, že syn sa stane pápežom alebo sa postaví na čelo vlády. Tony Abbott síce chodil do katolíckeho seminára, ale vybral si novinársku prácu, ktorá ho priviedla do politiky. Keďže austrálski liberáli zvíťazili v sobotňajších parlamentných voľbách, zasadne do kresla predsedu vlády.

Víťaz austrálskych parlamentných volieb v... Foto: SITA/AP
Austrália, voľby, Abbott Víťaz austrálskych parlamentných volieb v spoločnosti svojho pôvabného štvorlístka žien – Tony Abbott na snímke z volebnej miestnosti, kde hlasoval s manželkou a tromi dcérami.

Abbott je cieľavedomý človek, o ktorom sa hovorí, že táto jeho vlastnosť vyplýva aj zo športu. Ako vysokoškolák bol úspešný boxer, obdivuhodnú kondíciu si udržiava v zrelom veku. „V roku 2009 krátko po zvolení za šéfa strany zvládol triatlon pod 14 hodín,“ poznamenal denník The Telegraph. Bola to najnáročnejšia kategória pretekov. Abbott, ktorý sa približoval k oslave 50. narodenín, preplával vzdialenosť 3,8 km, na bicykli zdolal trasu dlhú 180 km a zabehol maratón 42,2 km.

V politickom drese teraz dokázal, že liberáli si vybrali správneho lídra napriek tomu, že mnohí z nich pred štyrmi rokmi nad ním ohŕňali nos. „Môžem vám povedať, že labouristi získali najmenej hlasov za posledných viac ako sto rokov,“ vyhlásil o konkurenčnom politickom tábore vo víťaznom prejave pred svojimi voličmi. Liberáli sa vrátili k moci po šiestich rokoch.

Abbott ponúkal v kampani silné sľuby. Zrušiť dane zamerané na ochranu životného prostredia, ktoré podľa neho odrádzajú zahraničných investorov. Sprísniť prisťahovaleckú politiku v odpovedi na zvyšujúci sa počet lodí, na ktorých sa do Austrálie dostáva veľa ilegálnych imigrantov. Ľuďom, ktorí si nájdu prácu a udržia sa v zamestnaní, dokonca sľúbil finančnú pomoc v prepočte asi 12-tisíc eur.

Koho nepoteší silno veriaci katolík Abbott, sú stúpenci uzákonenia sobášov medzi osobami rovnakého pohlavia. „Je to módna záležitosť,“ povedal pred voľbami rozhlasovej stanici 2SM. Labouristi označili také zmýšľanie za zahanbujúce. Ozvala sa aj Abbottova sestra: „Všetci vedia, že s bratom máme odlišný názor na rovnosť manželstiev,“ stručne poznamenala Christine Forsterová, ktorá sa pred niekoľkými rokmi verejne priznala, že je lesba.

Súrodenci napriek tejto nezhode vychádzajú dobre, pričom ona si o bratovi myslí, že v názoroch nie je neoblomný. „Je liberál a ak mu v strane povedia, že je to politika, ktorá sa im nepozdáva, tak nepochybujem, že bude súhlasiť so sobášmi homosexuálov,“ povedala pre stanicu ABC a dodala, že kým pred takými piatimi rokmi neexistoval priestor na debatu, teraz sú už otvorene dvere diskusii. Abbottova manželka a dcéry pritom ubezpečujú, že hlava rodiny nemá nič proti gejom a lesbám a že bol prvý, kto pochopil priznanie sestry k homosexuálnej orientácii. Abbott má tri sympatické dcéry, ktoré využil v kampani. Pred voličmi ho vykresľovali ako zodpovedného otca, ktorý sa podobne dokáže správať ako politik, ktorému môžu zveriť kormidlo štátu.

Nový premiér si dlhý čas myslel, že splodil aj syna, ale po viac ako štvrťstoročí sa ukázalo, že sa mýlil. Keď mal 19 rokov, jeho vtedajšia priateľka porodila chlapca. Nezosobášili sa, rozišli sa a dieťa dali na adopciu. V dospelosti sa mladý muž rozhodol vypátrať svoju biologickú matku. Našiel ju, ale pokiaľ išlo o testy DNA, tie ukázali, že Abbott nie je otcom – bývalá láska ho podviedla.

Vo vláde nebude Abbott nováčikom. V minulosti zastával funkciu ministra práce a neskôr viedol rezort zdravotníctva. Hoci nosí nálepku liberála, prejavoval sa ako konzervatívne zmýšľajúci politik. Vystupoval proti výskumu kmeňových buniek a odmietal povolenie novej pilulky, ktorá vedie k potratu.

S nástupom Abbotta k moci bude mať Austrália za premiéra cudzinca a rovnako to platí o jeho manželke. Narodil sa v Londýne austrálskym rodičom, ktorí sa počas druhej svetovej vojny odsťahovali do Británie a neskôr sa vrátili do vlasti. Jeho žena pochádza z Nového Zélandu.

debata chyba
Viac na túto tému: #premiér #Austrália #Abbott